Linkovi

Najviše nominacije za Oskara filmovima 'Bit će krvi' i 'Nema zemlje za starce'


Najviše nominacija za Oskara ove godine dobili su filmovi Nema zemlje za starce i Bit će krvi, a dobro je prošao i film Michael Clayton s Georgeom Clooneyem u naslovnoj ulozi. Glumica Cate Blanchett nominirana je za nagradu filmske akademije u dvije kategorije.

Nominacije za popularne Oskare jutros su objavili direktor Udruge američkih filmskih djelatnika Sid Ganis i glumica Kathy Bates. Nema zemlje za starce filmska je verzija romana prošlogodišnjeg dobitnika Pultizerove nagrade Cormaca McCarthyja o brutalnom ubojici i lakonskom šerifu koji ga goni kroz guštaru američkog Zapada. Film je nominiran u osam kategorija: uz braću Coen koji su nominirani kao najbolji u kategoriji redatelja, Nema zemlje za starce još je, uz ostalo, nominiran i u kategoriji za najbolji film, najbolju mušku sporednu ulogu, najbolju adaptaciju književnog djela i najbolju kameru.

I film Bit će krvi snimljen je po predlošku književnog djela – riječ je o romanu američkog pisca Uptona Sinclaira o propasti jednog naftnog tajkuna. I ovaj film je dobio osam nominacija. Za najbolji film, najbolju režiju, umjetničku režiju, a glumac Daniel Day Lewis nomiran je u kategoriji za najbolju mušku ulogu…U istoj kategoriji nomiran je i George Clooney u filmu Michael Clayton. Ovaj film govori o jednom odvjetniku koji prolazi kroz krizno razdoblje kad njegov slučaj vrijedan nekoliko milijardi dolara dođe u pitanje zbog jedne indiskrecije. Michael Clayton nomiran ja i u kategoriji najboljeg filma. Uz spomenute filmove u toj su kategoriji ove godine još i film Okajanja i Juno.

Za najbolju žensku ulogu nominirane su Ellen Page, Laura Linney, Marion Cotillard, Julie Christie i Cate Blanchett za ulogu u filmu Elizabeta: Zlatno doba. Cate Blanchett nominirana je i za najbolju žensku sporednu ulogu za njeno ostvarenje u filmu Nisam tamo o životu Bob Dylana. Ova glumica jedna je od troje glumaca koji igraju Dylana u različitim fazama njegova života.

U kategoriji dokumentarnog filma najveću pažnju pobuđuje djelo kontroverznog redatelja Michaela Moorea Sicko, koje na vrlo kritičan način govori o sustavu zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama. A u kategoriji najboljeg stranog filma nominirano je pet ostvarenja iz Izraela, Austrije, Kazahstana, Poljske i Rusije.

XS
SM
MD
LG