Linkovi

'Stop Badware' pomaže u osiguravanju vlastitog kompjutera i Interneta općenito


Danas govorimo o naličju kompjutera, onome što se krije s druge strane komotnosti i efikasnosti koju nam kompjuteri pružaju na poslu i u privatnom životu. Na toj mračnoj strani, kompjuterski programeri jako upitne etičnosti i poštenja stvaraju programe koje nazivamo Trojanski konji, virusi, crvi, špijuni i slično ... svi oni 'zli' softveri koji zadiru u našu privatnost, kradu naše osobne podatke i, često, potajice, u toj raboti zlorabe i naše vlastite kompjutere. Zbirnim se imenom takvi softveri zovu - badware. U maniri pravih epova o borbi dobra i zla, neki suvremeni junaci udružuju snage protiv badwarea.

"Web stranica www.StopBadware.org predstavlja partnerstvo vrhunskih akademskih institucija, čelnika industrije visoke tehnologije, te drugih dobrovoljaca koji su svi odlučni zaštititi korisnike Interneta od prijetnji njihovoj privatnosti o sigurnosti koju izazivaju 'zli' softveri," kaže Maxim Weinstein, direktor websajta StopBadware.org, Centra za Internet Merkman Sveučilišta Harvard.

Badware uključuje software koji može doslovce pretvoriti bilo koji kompjuter u kompjuterskog zombija, zarobiti ga i koristiti ga za slanje spam elektroničkih poruka ili, pak, ukrasti osobne podatke korisnika tog kompjutera. Neki se badware instalira bez da korisnik ikada u to posumnja, drugi se kriju u raznim zabavnim ili korisnim programima, poput onih za instant razmjenu poruka. Badware dolazi do kompjutera bilo putem elektroničke pošte ili neosigurane internetske veze, ali često i preko websajtova koje korisnik tog kompjutera posjeti.

Niti jedan websajt nije potpuno siguran od badwarea, ali, kako kaže Weinstein, neke vrste sajtova posebice su riskantne. "To su sajtovi posvećeni pornografiji, ili ilegalnim kopijama softvera, kriminalnom ponašanju ... to su sajtovi koji pružaju takve vrste informacija, oni su prirodna meta za napade badwarea."

Websajt www.StopBadware.org može vam pomoći u tome da saznate što više o websajtovima koji mogu biti izvor takvih 'zlih' programa, a i podučiti u tome da prepoznate jeste li već žrtva. Weinstein kaže da postoje neki znakovi na koje vrijedi obratiti pažnju. "Naglo usporavanje rada kompjutera - recimo, još jučer je radio posve normalno, a danas sve ide strašno sporo; zatim, neočekivano i do tada nepostojeće otvaranje prozora pretraživača s raznm reklamama i to čak i kada niste online. To su prvi znaci. Naravno, mi uvijek savjetujemo da je bolje spriječiti nego liječiti - prevencija s dobrim zaštitnim programima lakša je nego otkrivanje badwarea i njegovo uklanjanje."

Websajt www.StopBadware.org nudi i ogromnu datoteku websajtova koji su se pokazali povezani s badwareom. Ako imate vlastiti websajt, on može biti prekontroliran pomoću programa na StopBadwareu da nije već zahvaćen nekim badwareom, te da - bez vašeg znanja - već sam ne distribuira badware u korist nečijih kriminalnih interesa.

XS
SM
MD
LG