Linkovi

Film tjedna: 'There Will Be Blood'


Dobitnik glumačkog oskara Daniel Day-Lewis i filmski redatelj Paul Anderson udružili su napore u stvaranju filma "There Will Be Blood", 'Bit će krvi'. Film se u glavnim crtama temelji na romanu Uptona Sinclaira iz 1927, "Nafta". Priča je to o bezobzirnom tragaču za naftom, s neutaživom žeđu za novcem i moći, iz vremena kalifornijskog naftnog procvata.

Glavni lik, Daniel Plainview dolazi u siromašno mjesto Little Boston, u Kaliforniji, potaknut informacijom da to područje leži na ogromnom nalazištu nafte. Plainview je odlučan dokopati se tog bogatstva po najnižoj mogućoj cijeni. To ga dovodi u sukob s Elijem Sundayem, jednim od rančera na tom području, koji je također i propovjednik i iscjeljivač vjerom, te osnivač Crkve treće Božje objave u mjestu Little Boston.

Neprijateljstvo između te dvojice muškaraca iznimno je jako i prerasta u mržnju koja traje čitav život. Daniel Plainview želi potpunu kontrolu nad naftnim poljima, a Eli Sunday želi moć u ime Boga. Svaki od njih se nada i priželjkuje propast onog drugog.

Oskarovca Daniela Day-Lewisa hvali se kao glumca koji se potpuno preda svakoj svojoj ulozi. No, njegova interpretacija Daniela Plainviewa, osobe u kojoj se sukobljuju oprečnosti, po ocjenama kritičara bolja je od bilo koje njegove ranije uloge. Od poštenog biznismena i brižnog oca, kakav je isprva, Plainview postupno postaje sve tvrđi i bezobzirniji kako njime prevladavaju novac i osobna tragedija. Njegov sin izgubi sluh nakon nezgode na naftnom polju, nakon čega Plainview gubi interes za dječaka. No, muči ga tamna strana njegovog karaktera.

Zloćudnost mržnje Daniela Plainviewa gledatelja pogađa ravno u pleksus, ocijenio je jedan filmski kritičar, a disonantna i sjetna glazba Jonnyja Greenwooda, člana sastava RadioHead, film čini još upečatljivijim. Kritičari pohvalno ocjenjuju i glumca u usponu Paula Dana, koji tumači lik Elija Sundaya. Redatelj Paul Anderson nudi kinematografsko iskustvo boli i prolivenog znoja, pohlepe i ambicioznosti kakvi su natapali kalifornijska naftna polja početkom 20. stoljeća.

Film "There Will Be Blood" neki kritičari uspoređuju s klasicima poput "Građanina Kanea" i "Diva", ističući da se radi o vjerojatno najboljem filmu u zadnjih godinu dana.

XS
SM
MD
LG