Linkovi

Nicholas Burns napušta dužnost u ožujku


Podtajnik američkog Državnog tajništva za politička pitanja Nicholas Burns najavio je da napušta položaj u ožujku. On je kao treći čovjek State Departmenta posljednje tri godine igrao ključnu diplomatsku ulogu u pitanjima koje je pokušavala riješiti državna tajnica Condoleezza Rice.

Burnsova odluka da napusti položaj dolazi kao iznenađenje, uzevši u obzir njegov aktivni angažman na nekoliko ključnih pitanja kao što su status Kosova, sankcije Ujedinjenih naroda protiv Irana i posustali američko indijski sporazum o nuklearnoj suradnji. Ipak dužnosnici u State Departmentu ustraju u tome da iza ove ostavke ne stoje politička neslaganja. Kažu da Burns – koji ima tri kćeri u dobi za fakultet – želi potražiti potencijalno unosniji posao u privatnom sektoru.

Njegova karijera u američkoj diplomaciji bila je munjevita. Bio je u Bijeloj kući politički savjetnik za sovjetska pitanja na kraju Hladnog rata, bio je glasnogovornik Državnog tajništva u vrijeme Warrena Christophera i aktivno je sudjelovao u Daytonskim mirovnim razgovorima 1995. godine. Potom je bio američki veleposlanik u Grčkoj i NATO savezu. Postao je podtajnik za politička pitanja – što je najviši položaj za karijernog diplomata u State Departmentu - prije negoli je napunio pedesetu godinu života.

Državna tajnica Condoleezza Rice najavila je njegovo povlačenje s dužnosti kratkim obraćanjem novinarima, prisjećajući se vremena kad su zajedno radili u osoblju Bijele kuće prvog predsjednika Busha. "Bilo je izuzetno imati prijatelja koji radi s vama u vrlo izazovna vremena za našu zemlju, vremena na kraju Hladnog rata, nekog tko je shvaćao da samo kad je Amerika snažna u svojim vrijednostima, predana tim vrijednostima, i odlučna da učini teške stvari i da ih s nestrpljenjem očekuje, tad se mogu postići rezultati koje smo postigli na kraju Hladnog rata. Možda neka buduća administracija će to moći učiniti glede Srednjeg istoka" – rekla je državna tajnica Rice.

Sa svoje strane Burns se zahvalio svojim kolegama s kojima je u diplomaciji proveo 26 godina i državnoj tajnici Rice za jedinstvenu predanost uspjehu američke vanjske politike u – kako je rekao - 'vrlo opasna i drugačija vremena'. "Nastavit ću podržavati vaša nastojanja da se osigura mir između Izraela i Palestinaca, da se okonča strateško otvaranje prema Indiji, što će biti od velike koristi našoj zemlji i našoj globalnoj vanjskoj politici, pomagat ću vas i podržavati dok se sučeljavate s ovim izuzetnim izazovima u ova teška vremena. Možete na to računati" – rekao je Nicholas Burns.

Dužnosnici State Departmenta su priopćili da će na njegovo mjesto doći sadašnji američki veleposlanik u Rusiji William Burns.

XS
SM
MD
LG