Linkovi

'Something For You' - album jazz pijanistice Eliane Elias


Klavirist Bill Evans jedan je od najutjecajnijh jazz glazbenika dvadesetog stoljeća. Njegova je glazba poslužila kao inspiracija za novi album klaviristkinje i pjevačice Eliane Elias.

Porijeklom iz Brazila, Eliane Elies je sa šest godina naučila svirati klavir. Prva iskustva s jazz glazbom doživjela je slušajući kolekciju ploča svoje majke, u kojoj su bili i albumi Billa Evansa. Eleine se toliko sviđao njegov stil da je znala notu po notu traskribirati njegove snimke.

Nakon što se preselila u Sjedinjene Države i stekla međunarodnu popularnost nikad nije izgubila štovanje za Evansovo inovativno spajanje klasične i jazz glazbe, stil poznat pod nazivom Jazz trećeg smjera. Godinama je razmišljala o snimanju albuma Evansovih skladbi, no tek nakon što je čula njegove posljednje snimke taj je plan postao realnost.

Elias je zajedno sa svojim suprugom, basistom Marcom Johnsonom, pročešljala Evansov katalog skladbi, odabravši neke od njegovih najpopularnijih skladbi, među kojima i Evansov najpoznatiji napjev, Waltz For Debbie.

Na albumu se također nalaze neke od skladbi koje je Bill Evans nije napisao, ali ih je izvodio, nadalje neke koje je napisao, ali nikad ih nije snimio, te jedna njena vlastita skladba. Postizanje emocionalne veze s Evansovom glazbom bio je preduvjet stvaranju albuma. Elias kaže da je Billova glazba ostavila jako mnogu utjecaja u njenom ranom umjetničkom razvoju.

XS
SM
MD
LG