Linkovi

Web stranica tjedna: Stumble Upon


Danas odlazimo do web stranice koja je pomagalo za nalaženje drugih web stranica, onih koje preporuče ljudi s interesima sličnima samom tražitelju. Naziv websajta prikladan je njegovoj svrsi: Stumble Upon … nabasati na nešto.

"Websajt StumbleUpon.com u osnovi je internetski izbornik koji pomaže ljudima u prolanalaženju zaista zanimljivih sadržaja na webu, onih koji su u velikoj mjeri relevantni za njihova vlastita područja interesa. StumbleUpon uz to čini to pronalaženje vrlo, vrlo zabavnim," kaže Michael Buhr, direktor tog websajta.

Korisnicima web stranice StumbleUpon nudi se opcija downloadanja malog programa koji se instalira na korisnikov pretražitelj weba – recimo, Internet Explorer ili Firefox. "Na izborniku pretražitelja, u lijevom gornjem kutu, pojavi se – nakon instaliranja downloadanog programa – aktivni prekidač nazvan Stumble Button. Sve što treba napraviti je mišem kliknuti na taj prekidač i web stranica StumbleUpon će ponuditi zanimljive druge web stranice, razne online sadržaje, filmove, fotografije i slično … sve točno prilagođene interesima korisnika tog kompjutera, odnosno internetskog pretraživača," kaže Buhr.

Ako ste, recimo, zainteresirani za astronomiju, StumbleUpon će vas povesti do web stranica koje su preporučili drugi korisnici zainteresirani za astronomiju. A vi sami možete, zauzvrat, ocijeniti sajtove koje posjetite jednostavnim klikom miša.

Buhr kaže da je websajt StumbleUpon drugačiji od internetskih pretraživača koji koriste sofisticirane algoritme kako bi korisnika vodili u pravom smjeru. Uz to, StumbleUpon svom pretraživanju dodaje mješavinu mišljenja korisnika. "Mi se u jakoj mjeri oslanjamo na interese naših 4 milijuna i 200 tisuća registriranih korisnika, na članove naše online zajednice koji ocjenjuju posjećene websajtove. Dakle, na rezultate pretraživanja dodaje se i taj društveni element mišljenja naših korisnika," kaže Buhr.

Zanimljivo je da 40 posto od tih više od četiri milijuna korisnika websajta StumbleUpon.com dolazi na websajt iz područja izvan Sjeverne Amerike.

XS
SM
MD
LG