Linkovi

Nove nade u liječenju multiple skleroze zahvaljujući estrogenu


Od multiple skleroze boluje više od dva i pol milijuna ljudi diljem svijeta. Veliki broj lijekova pomaže smanjiti simptome ove bolesti, ali do sada nije otkriven ni jedan pristup koji bi mogao potpuno zaustaviti degeneraciju mozga. Novu nadu probudilo je otkriće znanstvenika sa državnog sveučilišta Kalifornije u Los Angelesu.

Multipla skleroza je auto-imuna bolest u kojoj imunološki sustav organizma otpočne napadati stanice mozga i leđne moždine. Neuroni vremenom počnu odumirati i u organizmu se očituju nebrojeni simptomi, od poremećaja vida do slabosti mišića ili čak potpunog gubitka kontrole nad njima.

Razgovaramo sa doktoricom Rhondom Voskuhl koja je jedna od članova znanstvenog tima koji budi novu nadu oboljelima od neurodegenerativnih bolesti. Rezultati ispitivanja napravljenih na pokusnim miševima, pokazuju da posebna vrsta estrogena koju je ova grupa otkrila, direktno sprečava posljedice ove bolesti na mozak.

"Rezultati su nas jako obradovali i uzbudili. Naime, trenutačno dostupna liječenja multiple skleroze uspješno se bore sa upalnim aspektom ove bolesti, ali ne sprečavaju odumiranje moždanih stanica. Ovaj novi spoj je učinkovit u borbi sa oba patološka procesa," kaže dr. Voskuhl.

Problem sa korištenjem spojeva koji spadaju u grupu steroidnih hormona, a novi spoj se ubraja u tu grupu, je da često izazivaju malignu proliferaciju stanica u dojci, a i u nekim drugim žljezdanim organima. Pitamo doktoricu Voskuhl, kako su taj problem riješili.

"Riješili smo ga korištenjem estrogena sa vrlo neobičnim karakteristikama. On se naima veže samo za jednu vrstu receptora koji nema nikakvu ulogu u nastanku raka. Zato pretpostavljamo da ga možemo dati u velikim količinama kako bi u organizmu dostigao do svih mjesta živčanog sistema koje bolest zahvaća, a u isto vrijeme stanice dojke ne bi ni zamjećivale njegovo prisustvo," kaže dr. Voskuhl.

A potencijalna dobrobit ovog otkrića nije samo vezana za multiplu sklerozu. Istraživački tim se nada da bi ovaj spoj mogao biti uspješno oružje u borbi protiv Alzheimerove bolesti i Parkinsonizma.

XS
SM
MD
LG