Linkovi

Složena uloga vitamina D u ljudskom zdravlju


Vitamini su važni čimbenici za održavanje zdravlja. Proteklih par godina, sve više informacija ukazuje na izuzetno kompleksnu ulogu koju jedan od njih, vitamin D, igra u održavanju našeg zdravlja.

Odavno je poznato da je vitamin D neophodan za razvitak i održavanja zdravlja naših kostiju. Naš današnji sugovornik, doktor Thomas Wang sa sveučilišta Harvard, kaže nam da je važnost vitamina D daleko složenija.

"Sve veći broj znanstvenih publikacija ukazuje na potencijalnu ulogu vitamina D na krvožilni sistem i srce. Poznato je da su receptori na koje se vitamin D veže prisutni u srcu i većim krvnim žilama, a eksperimentalno se pokazalo da nedostatak vitamina D uzrokuje poremećaj funkcije ovih organa," kaže Wang.

Rezultati koje je koristila ekipa doktora Wanga potekli su iz velike studije koja je pratila tisuće ljudi skoro 60 godina. On kaže da je kod 1700 učesnika sredinom devedesetih godina provjeren nivo vitamina D u organizmu. Tako se stvorio preduvjet da se potraži veza između ovog spoja i funkcije krvožilnog sustava. I evo što su pronašli.

"Osobe koje su imale niske koncentracije vitamina D bile su izložene 60% većem riziku od razvitka kardiovaskularnih bolesti uključujući srčani i moždani udar. A, ako su osobe s nižom koncentracijom vitamina D imale i povećani krvni tlak, rizik im je bio dvostruko veći," kaže Wang.

I za kraj recimo par riječi o ovom tako važnom spoju. Vitamin D u ljudski organizam dolazi na dva načina. Unijeti ga se može hranom kao što je mlijeko ili riba. Organizam ga može i sam sintetizirati, ali za to je potrebna izloženost suncu. Naime, vitamin D se proizvodi u koži koja je izložena sunčevoj energiji. Oba načina su ovisna o puno faktora i ne čudi stoga da je nedostatak vitamina D češća pojava nego li to podaci pokazuju.

Rad doktora Wanga i njegovih kolega objavljen je u stručnom časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.

XS
SM
MD
LG