Linkovi

Koncert duhovne glazbe s raznih strana svijeta u Crkvi Svetog Ivana Spasitelja u New Yorku


Mir u svijetu je želja koju čujemo često. Glazba je oduvijek bila popularan način premošćivanja razlika. To je bila ideja vodilja turneje pod naslovom Duhovne pjesme, s glazbenicima različitih kultura koji zajedno nastupaju u ime duhovnosti.

U hladnoj zimskoj noći u golemoj Katedrali Svetog Ivana Spasitelja u New Yorku, čuju se zvukovi čudnih instrumenata kao što je pet metara duga himalajska truba. Zvukovi koji odzvanjaju katedralom odražavaju religije iz različitih svjetova. Međutim, cilj turneje Duhovnih pjesma - kaže umjetnički direktor Johnathan Secor - je potraga za onim zajedničkim u svim religijama.

Glazba ponekad izražava slatku gorčinu života, poput melodije hasidskih Židova, sekte s korijenima u istočnoj Europi 18tog stoljeća, u izvedbi sastava the Klezmatics. Borba za slobodu središnja je tema duhovne glazbe američkih crnaca. Gledatelji su bili vidno dirnuti nastupom Odette, legendarne folk pjevačice i borca za građanska prava, kojoj je skoro osamdeset godina.

Halle, glazbenik američko-iranskog podrijetla poznat po kombiniranju perzijskih ritmova s urbanim rock and roll zvukom New Yorka, iskoristio je priliku da pokaže drugačije lice Irana, recitiravši poeme Rumija, perzijskog mistika iz trinaestog stoljeća.

Afrika je na koncertu bila dobro zastupljena. Tu je dječji zbor sirotišta Shanglia iz Najrobija u Keniji. Također tu je i glazbeni sastav budističkih redovnika iz Tibeta iz samostana Drepung Loseling, koji izvode glazbu u skladu sa drevnim svetim tradicijama.

XS
SM
MD
LG