Linkovi

Lawrence Eagleburger i Brent Scowcroft kritiziraju Zapad zbog zalaganja za nezavisnost Kosova


Sjedinjene Države i Rusija imaju različite poglede kada je u pitanju budućnost Kosova. Andre de Nesnera razgovarao je s nekoliko američkih stručnjaka i bivših visokih vladinih dužnosnika koji kritiziraju politiku Washingtona i izražavaju razumijevanje za stajalište Beograda i Moskve.

Stručnjak za Rusiju Robert Legvold, koji predaje na newyorškom sveučilištu Columbija, kaže da Moskva veliku važnost pridaje poštivanju načela državne suverenosti: "Rusija se od početka protivila deklaracijama neovisnosti ove vrste, jer ju je brinuo separatizam unutar vlastitih granica, među ostalim i u Čečeniji. Naravno, stvarnost je puno kompliciranija – jer Rusija drugačije reagira kada je ugrožena suverenost njezinih manjih susjeda, u slučaju separatističke Abhazije u Gruziji, Transdnjestra u Moldaviji, te također, možda, Južne Osetije u Gruziji."

Bivši američki državni tajnik Lawrence Eagleburger, koji je prije tridesetak godina bio američki veleposlanik u Jugoslaviji, smatra da su ovdje suprotstavljena dva načela – s jedne strane nepovredivost državne suverenosti, a s druge strane pravo naroda na samoopredjeljenje: "Za mene je vrlo problematičan stav međunarodne zajednice – a s time dijelom i stav Sjedinjenih Država - prema Kosovu. Prema tom stavu, potpuno je legitimno oduzeti jednoj zemlji dio njezina teritorija i proglasiti ga neovisnom državom. Po mom mišljenju, ne bi bilo dobro da takva praksa postane tradicija na svjetskoj sceni. Kritičari te pozicije imaju vrlo snažne argumente. Mi možemo beskonačno pričati o neslaganjima Srba i kosovskih Albanaca, međutim mislim da ne bi bilo dobro kada bi se udomaćila praksa komadanja postojećih država, po naredbi međunarodne zajednice."

Bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji Georgea Busha starijeg, Brent Scowcroft – koji je također kao diplomat radio u Beogradu – slaže se s Lawrenceom Eagleburgerom: "Ja mislim da se stvari prebrzo odvijaju. Situacija nije zrela. I u Bosni bi se sve vratilo na staro, da tamo nisu Europljani sa svojom misijom. A u Bosni smo pet godina duže nego što smo na Kosovu! Na Kosovu je vrlo moguće etničko čišćenje, s druge strane postoji opasnost od radikalizacije Srbije. Riječ je o pitanju koje je puno emocija. Kosovo je srce Srbije, tamo je Srbija nastala. Godišnjica bitke na Kosovu je kao za nas Dan nezavisnosti, 4. srpanj, glavni nacionalni blagdan. Mislim da smo se previše angažirali u prilog jedne od strana u sukobu."

Robert Legvold hvali Srbiju zbog toga što je – u slučaju proglašenja neovisnosti Kosova – najavila tužbu Međunarodnom sudu u Haagu. 'Srbi očito razmišljaju u okvirima diplomacije, a ne ekstremizma ili agresivnih akcija'- kaže ovaj predavač sveučilišta Columbia.

Svi stručnjaci s kojima je razgovarao novinar Glasa Amerike Andre de Nesnera zauzimaju se za nastavak pregovora, kako bi se postigao kompromis te spriječio još jedan slučaj mijenjanja granica u istočnoj Europi. Beograd traži isto to, dok Washington i Bruxelles smatraju da su sve mogućnosti za postizanje kompromisa iscrpljene.

XS
SM
MD
LG