Linkovi

Rastuća popularnost studija turizma u SAD


Popularnost studija turizma u Sjedinjenim Državama već je godinama u usponu. Njegov program, između ostalog, uključuje poduku u turističkom marketingu, hotelskom managementu i turističkim uslugama. Taj se studij pokazao iznimno popularnim i na jednom prestižnom sveučilištu ovdje u Washingtonu.

Nakon što je nedavno diplomirala na sveučilištu George Washington, Stephanie Smith zaposlila se u Američkom turističkom udruženju. "Ta organizacija pokriva cjelokupnu turističku industriju u Sjedinjenim Državama. Ja radim u odjelu za javne odnose i informiranje," kaže Smith.

Stephanie je samo jedna od tisuća mladih ljudi zaposlenih u turizmu, koji su se u ovoj industriji uposlili zahvaljujući diplomi iz studija koji se sve više širi – studija turizma. "Stvarno je zanimljivo biti “iza kulisa” – upravo zbog toga sam izabrala taj program. Željela sam svoje marketinško iskustvo usmjeriti na specifičnu industriju."

Danas, putovanja i turizam samo u Sjedinjenim Državama čine industriju vrijednu bilijun dolara. Pretpostavlja se da ta brojka u cijelom svijetu dostiže 6 bilijuna dolara. A u mnogim zemljama u razvoju, stimulacija rasta u turističkom sektoru smatra se učinkovitim alatom za oživljavanje njihovih ekonomija.

Sheryl Elliott predaje turističke studije na sveučilištu George Washington. Ona kaže da su važnost turizma u lokalnim ekonomijama naročito uočili političari. "Turizam je moguće započeti na vrlo skroman način, bez velikih investicija. Postoje posebne vrste turizma, poput ekoturizma i kulturnog turizma, koje su prikladne za brojne zemlje u razvoju. Otvaranjem turističkog sektora one bi mogle ostvariti vrlo dobre ekonomske prednosti u kratkom vremenskom roku. Te prednosti nisu samo financijske. Ako se uvođenje turizma izvede planski i na ispravan način, on u stvari može zaštititi i promicati kulturni identitet i baštinu zemlje."

Jedna od lekcija koju su studenti naučili je da obogaćivanje iskustva posjetitelja jednoj zemlji danas ne samo da može pomoći sačuvati prošlost, već može poslužiti i kao motor budućeg ekonomskog rasta.

XS
SM
MD
LG