Linkovi

Pervez Musharraf, terorizam i američka vanjska politika


Većina stručnjaka slaže se da je ubojstvo Benazir Bhutto oslabilo predsjednika Perveza Musharrafa uskrativši mu možda i najveću nadu za tranziciju Pakistana u demokratsku vladavinu. Xenia Dormandy sa Sveučilišta Harvard kaže da unatoč naporima za održavanje reda i zakona predsjednik Musharraf nema puno manevarskog prostora. "On nema puno izbora. Upravo je izgubio jednog od vodećih političara koji je bio spreman na suradnju. Bhutto je imala legitimitet, imala je podršku. Ona je bila, kako izgleda, jedini čelnik u Pakistanu koji je vjerovao Musharrafu. Dakle, pakistanski predsjednik izgubio je potencijalnog partnera i to je prilično tragično za njega. Ostaje da se vidi kako će se nositi s nastalom situacijom".

Stručnjak za Južnu Aziju, Amit Pandaya iz Centra Henry Stimson iz Washingtona upozorava da bi Musharraf mogao izgubiti kontrolu nad zemljom. "On ne uživa značajniji legitimitet niti širu podršku. Stoga će mu biti jako teško snažnije odgovoriti na način koji bi donio unutarnju stabilnost. Zbog toga je važno da prepoznamo da je u našem srednjoročnom, možda čak i kratkoročnom interesu da su građani Pakistana spremni samostalno se uključiti u politički proces te da će nam biti bolje što ih skorije podržimo".

Premda su parlamentarni izbori odgođeni do sljedećeg mjeseca američka administracija tvrdi da je važno da se provedu te da budu slobodni i pravedni. No brojni analitičari, uključujući Amita Pandayu, ukazuju da će se na pakistansku tranziciju ka demokraciji najvjerojatnije utjecati međunarodnim pritiskom na Perveza Musharrafa, naročito sa strane Sjedinjenih Država.

Stručnjak za terorizam iz washingtonske Zaklade Heritage, James Carafano, vjeruje da ubojstvo Benazir Bhutto, premda tragično, može otvoriti novu bojišnicu u ratu protiv terorizma. "Jedna od posljedica može biti to da će narod reći kako je sada dosta te da će jednom, kada dobiju demokratsku vladu, početi progoniti teroriste. Važna prekretnica u Iraku dogodila se kad je skupina plemenskih vođa postala frustrirana razinom nasilja i putem koji je al-Qaida povela zemlju. Nakon toga okrenuli su im leđa i počeli ubijati al-Qaidine ljude. Nešto slično moglo bi se dogoditi i u Pakistanu".

No mnogi stručnjaci ipak tvrde da nasilje u Pakistanu, nakon ubojstva Benazir Bhutto, predstavlja korak unatrag za rat protiv terorizma predvođen Sjedinjenim Državama. Dok većina analitičara vjeruje da je održavanje izora važno drugi ukazuju na raslojenost pakistanske političke scene.

Patrick Bashham iz washingtonskog Instituta Cato kaže da trenutni prioritet treba biti stabilizacija Pakistana. "Nije vrijeme za paniku, ali trebamo biti podosta uznemireni. Pakistan je najopasnija zemlja svijeta jer tu imate epicentar protuameričkih terorističkih djelatnosti kombiniran s nuklearnim bombama. Nestabilnost u Pakistanu ima očite posljedice ne samo u regiji već i za američke saveznike poput Britanije pa i na same Sjedinjene Države".

Basham upozorava da nepopularnost Sjedinjenih Država u Pakistanu ograničava američku sposobnost da utječe na događaje unutar te zemlje. No neki stručnjaci, poput Setha Jonesa iz Zaklade RAND, vjeruju da sigurnosne prilike u Pakistanu guraju Perveza Musharrafa ka Sjedinjenim Državama. "Militantna verzija ekstremnog Islama koja postoji u plemenskim područjima izravna je prijetnja pakistanskoj državi. Kontroliranje situacije u tom području u pakistanskom je interesu. Ono što trenutno vidimo jest stapanje interesa američke i pakistanske vlade".

Od 2001. godine Sjedinjene Države su dale Pakistanu oko deset milijardi dolara u vojnoj pomoći. Nedavno je izdvojeno 750 milijuna dolara za projekte razvitka i obnove u plemenskim područjima uz granicu s Afganistanom. Ideja je dobiti saveznike u problematičnom području. No ipak dosta analitičara upozorava da ekstremizam jača u Pakistanu. Hoće li se situacija početi mijenjati moglo bi ovisiti o tome hoće li se održati izbori, zakazani za 18. veljače.

XS
SM
MD
LG