Linkovi

Sajam elektronske opreme u Las Vegasu


U Las Vegasu je u tijeku veliki sajam elektronske opreme. Prvi sajam je održan u New Yorku 1967.godine s oko 200 izlagača i 17 tisuća 500 posjetitelja. Od tada je ovaj sajam narastao za više od 11 puta. Na ovogodišnjem sajmu u Las Vegasu imamo dvije tisuće i 700 izlagača uz više od 140 tisuća posjetitelja.

U Las Vegasu se godinama već održava svake godine najveći svjetski sajam elektronske opreme na kojem uvijek vidimo nove i zanimljive stvari i na kojem uvijek ponešto naučimo ili se naprosto zapanjimo koliko je tehnologija uznapredovala.

Na njegovom redovitom godišnjem, ali ovog puta i posljednjem govoru na ovom sajmu elektronske opreme, osnivač Microsofta Bill Gates nagađao je o budućnosti tehnologije tijekom idućeg desetljeća. Bill Gates je tada pokazao publici Microsoftov nanoviji “mobilni navigator” s telefonom koji može prepoznati ljude i mjesta:

“Naprimjer, dok šetam naokolo, vidim razne ljude i prizore. Kad pogledam prema vama, ovaj me uređaj upozorava da mi dugujete novac! Ukoliko usmjerim spravu prema ovom kazalištu, uskoro ću znati što je na repertoaru ili možda čak koje su ulaznice još na raspolaganju?”

Novi software vjerojatno neće biti pušten u prodaju kao samostalni proizvod, nego će biti inkorporiran u elektronske uređaje kao što su kamere, dlanovnici ili telefoni. Novi uređaj kompanije Texas Instruments prvi je koji može high definition tehnologiju koristiti kod 3-D, odnosno trodimenzionalne, tehnologije kod kuće, jer može pokazati dva odvojena izvora slike istodobno na high definition televizijskim prijemnicima.

Michael Guillory iz Texas Instruments predstavlja novi uređaj: “Možda ste upoznati sa starijom 3-D verzijom kada ste imali crvenu i plavu leća na papiru ili staklu. Ovo je potpuno drugačije i to su naočala koje su sinkronizirane s odašiljačem koji šalje signal u lijevo i u desno oko tako da je dubina ekrana naprosto nevjerojatna. To je iskustvo 3-D tehnologije kakvo nikada ranije niste vidjeli!”

Sony je najavio sljedeću generaciju super tankih televizora koji su tanki kao tri kreditne kartice! Riječ je o novoj tehnologiji nazvanoj XEL-1 koja će biti sljedeća velika stvar. Zamislite televizor s ekranom od 24 centimetra, a koji je tanak samo tri milimetra! Kompaniju Sony u Las Vegasu zastupa Randy Waynick: “Riječ je o potpuno novoj tehnologiji monitora koja rezultira tanjim televizorima i boljom performansom. Ovo će u budućnosti znatno izmjeniti tv industriju, jer ćemo moći televizore postavljati u potpuno nova okruženja, gdje prije nismo mogli. Važno je i to da će se trošiti znatno manje energije, oko 30 posto od onoga što trenutno koriste LCD monitori, i znatno manje nego što je potzrebno za rad plazma televizora.”

Tehnologija poznata kao OLED, odnosno Organic Light Emmitting Diode TV, stimulira pojedine organičke elemente izravno preko električne energije kada se prekidač uključi, čineći vrijeme "paljenja" televizora nevjerojatno brzim. Kompanija za izradu tehničke opreme, Alienware, predsatvila je tzv. savinut kompjuterski ekran! Ovaj ekran, koji bi se trebao pojaviti na tržištu u drugoj polovici godine, širok je oko 40 centimetara, a predstavljat će novu razinu u igranju elektronskih igara.

Igrači će, naime, imati periferijsku, vanjsku vidljivost što će omogućiti igračima da, na primjer, vide i lijevu i desnu stranu ceste, a ne samo ravnu cestu ispred sebe. 'Ovo je ekran za igre koji osigurava horizontalno vidno polje od 90 stupnjeva bez vidljivog rubova na točkama spajanja'.

General Motors je na sajmu pokazao svoj Chevrolet Tahoe nazvan Boss - koji može voziti i bez vozača! Larry Burns je sudjelovao u konstrukciji ovog automobila: "Sve se temelji na radarskoj tehnologiji i laserskim senzorima koji, doslovno rečeno, vide sve u krugu od 360 stupnjeva oko vozila. Prikupljene informacije u vozilu tada mogu odrediti što automobil zapravo vidi te odlučiti što treba učiniti!"

Upravo je Boss dobio prvu nagradu na nedavno održanom natjecanju Urban Challenge na kojem se nadmeću vozila bez vozača u gradskom okruženju, umjetno napravljenom, a čiji je sponzor – Pentagon! General Motors se nada da bi se inteligentna vozila bez vozača mogla pojaviti na cestama do 1015-te godine!

XS
SM
MD
LG