Linkovi

Međuovisnost nasilja i uživanja u duhanu


Mnoge obitelji diljem svijeta izložene su nasilnom ponašanju nekog od svojih članova. Najčešće su nasilni muškarci, a žrtve su žene i djeca. I dok mnogi smatraju da su glavne posljedice ove socijalne pošasti modrice i prelomljene kosti, emocionalna trauma potajno izaziva ponajviše štete.

Leland Ackerson je istraživač sa sveučilišta Columbia i kaže nam da je upravo emocionalna trauma ta koja nagne žrtve da otpočnu nanositi same sebi još više štete, okrećući se alkoholu, drogama i duhanu. "Jedna od teorija je da nasilje uzrokuje stres, a objavljene studije ukazuju na to da ljudi u nekim zemljama koriste duhan kao način liječenja ili ublažavanja simptoma stresa. Indija je jedna od tih zemalja."

On je, naime, obradio rezultate velike ankete provedene u Indiji kojom su bila postavljena pitanja vezana za zdravlje majki i djece. Pokazalo se da je oko 40% žena u Indiji izloženo nasilju svojih supružnika. On je potom postavio teoriju prema kojoj žene koje pripadaju ovoj skupini puše više cigareta ili žvaču više duhana. I, teorija se pokazala istinitom! "Interesantno je da nivo obrazovanja ili veličina primanja nisu imale utjecaja na ovu pojavu. Isto je tako interesantno da ne samo da su ove žene koristile više duhana, nego su to činili i ostali ukućani. Jasno je se ne može reći da nasilje u obitelji nagne sve žrtve na pušenje, ali veza je toliko jaka da bi je bilo neprimjereno zanemariti."

Rezultati studije objavljeni su u časopisu Tobacco Control.

XS
SM
MD
LG