Linkovi

Prijeti li svjetskoj ekonomiji 'potpuni zastoj'?


U novom izvješću Ujedinjenih naroda navodi se da se pojačava rizik od globalne ekonomske recesije. Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju očekuje usporavanje međunarodne trgovine i globalne ekonomije. Iz Ženeve - Lisa Schlein.

Svjetski ekonomski rast bio je robustan prošle godine. Više od stotinu svjetskih ekonomija raslo je po stopi od tri posto i više. Gospodarski rast u zemljama u razvoju prosječno je narastao gotovo sedam posto. U Africi – stoji u izvješću Ujedinjenih naroda – bruto društveni proizvod rastao je po prosječnoj stopi od skoro šest posto, a očekuje se da će ove godine biti i veći od toga.

No, Konferencija o trgovini i razvitku upozorava na opasnost od gotovo potpunog zastoja svjetske ekonomije u ovoj godini. U izvješću se navodi da bi mnoge siromašne zemlje zbog toga mogle pretrpjeti snažan udar, moglo bi doći do usporavanja globalne trgovine i okončanja rasta cijena na robnim burzama.

Heiner Flassbeck dužnosnik je navedenog tijela svjetske organizacije. On kaže da većina glavnih bojazni za globalnu ekonomiju u ovoj godini proizlazi iz američkog gospodarstva: "Vidjeli smo krizu u trećem tromjesečju prošle godine, zbog problema s otplatama određenih stambenih kredita. Ta kriza već je izazvala brojne posljedice koje bi se mogle dodatno pogoršati u 2008. godini."

Američki ekonomisti vjeruju da se problemi u sektoru američkih stambenih kredita mogu prenijeti i u velike europske zemlje, nešto manje na Japan te na druge razvijene ekonomije. Flassbeck kaže da se svijet više ne može oslanjati na Sjedinjene Države kao jedinu lokomotivu svjetske ekonomije. On smatra da Japan i Europa moraju preuzeti veću ulogu u tom smislu no dodaje da nema naznaka da je bilo koja druga razvijena ekonomija dovoljno snažna da zamjeni Sjedinjene Države kao pokretača globalnog rasta.

Prema njegovim riječima, svjetska ekonomija mogla bi pretrpjeti snažan udarac ako Sjedinjene Države zapadnu u recesiju: "Recesija je stvarna opasnost no nitko ne zna hoće li do toga doći. Još uvijek postoji nesigurnost oko krize u američkom stambenom sektoru, nitko ne zna koliko će dodatne vrijednosti morati biti otpisano i kakvi će dodatni gubici pogoditi financijski sustav u Sjedinjenim Državama i drugdje."

U izvješću Ujedinjenih naroda stoji da pad vrijednosti dolara koristi Sjedinjenim Državama jer smanjuje cijene američkih izvoznih proizvoda te poskupljuje cijene uvozne robe. No pad dolara – navodi se – šteti drugim ekonomijama. U izvješću se ističe da bi vlade trebale poduzeti zajedničku akciju kako bi se izbjeglo ponavljanje trenda s dolarom. Brz i nekontroliran pad vrijednosti valuta mogao bi također dovesti do globalne recesije.

XS
SM
MD
LG