Linkovi

Hobiji nas čine zdravijima


Amerikanci uživaju u stotinama vrsta hobija – od skupljanja napršnjaka ili pivskih etiketa do izrade složenih modela željeznica. Poznato je da nas aktivnosti poput slikanja pejzaža ili druženja s radio amaterima širom svijeta relaksiraju i ispunjavaju zadovoljstvom kad god za njih nađemo vremena u našim ubrzanim životima.

No, znanstvenici su zaključili da su hobiji zaista dobri i za naše zdravlje. Profesorica medicinskog fakulteta Sveučilišta Harvard, Carol Kauffman, rekla je, primjerice, dnevniku New York Times da hobiji ne samo da stimuliraju pozitivan dio mozga već poboljšavaju koncentraciju, pomažu u misaonom procesu, te pobuđuju kreativnost. Kada se stvarno unesete u hobi koji volite, izgubite osjećaj za vrijeme i uđete u ono što se naziva ‘tekuće stanje,’ objasnila je ovom listu profesorica Kauffman. A to obnavlja mozak i energiju. Zauzvrat, visoka razina koncentracije povećava obavljanje drugih, manje ugodnih, zadataka.

Psihijatrica iz Floride Gabriela Cora primijetila je da tako visoki nivo koncentracije potiče mozak na izlučivanje enzima poput endorfina i dopamina, što nas pak čini motiviranijima i na emocionalnom i na intelektualnom planu. Ljudi koji prakticiraju neki hobi osjećaju se bolje i imaju više samopouzdanja. Napokon, uspjeti dovršiti složeni projekt poput, na primjer, izrade mini-jedrenjaka u staklenoj boci popriličan je uspjeh. Stoga, ako se osjećate loše ili nedoraslim drugim životnim izazovima, vi ste pravi “majstor” broda u boci.

Zaključak je jasan: svi bi mi bili učinkovitiji na poslu i osjećali se bolje kad bi nam netko platio da provedemo 40 sati tjedno uz svoje hobije i “uguramo” nešto rada kad god nađemo malo slobodnog vremena.

XS
SM
MD
LG