Linkovi

Učinak fizičke aktivnosti na menopauzalne smetnje


Žene koje prolaze kroz menopauzu često se bore sa cijelim nizom neugodnih simptoma fizičke ili psihološke prirode. A kako se sve više žena okreće prirodnom načinu ublažavanje ovih simptoma, od interesa su rezultati nove studije provedene na philadelphijskom Sveučilištu Temple.

Razgovaramo s doktoricom Deborah Nelson, koja je predvodila dugogodišnju studiju na 380 žena cilj koje je bio da ustanovi kakav učinak ima fizička aktivnost na simptome menopauze. Prosječna starost žena na početku studije bila je 42 godine i kad je studija ušla u osmu godinu trajanja, 20% ispitanica ušlo je u menopauzu, a 18% njih je bilo tik pred menopauzom. Polovica ispitanica bile su crnkinje. Kakvi su bili rezultati?

"Malo nas je razočaralo da nismo pronašli nikakvu vezu između tjelesne aktivnosti i valunga, ali smo bili zadovoljni otkrićem da je aktivnost utjecala na smanjivanje stresa i depresije i općeg nemira. Ovo je posebice bilo vidljivo kod crnkinja," kaže dr. Nelson.

Doktorica Nelson dodaje da se nije radilo o intenzivnoj fizičkoj aktivnosti. Naime, ispitanice su hodale pet puta tjedno po sat i pol. A radilo se o vrlo 'jednostavnom' hodanju. "Nisu ove žene išle na vježbanje. Radilo se u hodanju po ulici ili po trgovinama. Radilo se o aktivnosti koja je dostupna svakoj prosječnoj ženi."

Deborah Nelson bi željela nastaviti ovu studiju tako da pojača fizičku aktivnost žena i otkrije postoji li način da se sa redovitijim režimom vježbanja otkloni još više tegoba žena u menopauzi.

Studija se u cjelini može pročitati u stručnom časopisu Medicine and Science in Sports and Exercise.

XS
SM
MD
LG