Linkovi

Film tjedna: 'Juno'


U američkim kinima, jedna nova komedija o trudnoj tinejdžerki mami pohvale kritičara, privlači pažnju raznih odbora za nominacije za filmske nagrade, a istodobno, svojim pomalo 'iščašenim' šarmom osvaja i publiku. Alan Silverman za nas je pogledao film "Juno".

Glavna junakinja istoimenog filma Juno šesnaestogodišnjakinja je obdarena smislom za sarkastični i inteligentni humor – koji je naslijedila od svog oca, Maca -, ali i neznanje i nepažljivost dovode je u situaciju koju se teško može nazvati smiješnom.

Njezin otac i pomajka u istom dahu saznaju i za njezinu trudnoću i za odluku da dijete, kad se rodi, odmah da na usvajanje i da je već i našla, po njezinom mišljenju, idealni par koji će bebu usvojiti. Nakon prvog - … pa i drugog … - šoka, oni podrže njezinu odluku da bebu da na usvajanje jednom bračnom paru bez djece.

Mlada kanadska glumica Ellen Page glumi naslovni lik Juno. "Ona je iskrena i toliko vjerna sebi … ustvari čisto je osvježavajuće naći takav lik bilo u filmu ili općenito u popularnim medijima," – kaže Ellen Page i dodaje: "Meni se najviše sviđa što se film bavi temom koju se najčešće promatra kao mračni, kobni događaj; ovdje se to gleda iz drugačije perspektive, onako kako to čini ova mlada djevojka. Ona je ekstremno neovisna – sama odlazi i nalazi buduće adoptivne roditelje prije nego što i kaže svojim roditeljima da je trudna. Mislim da je dobro da se ta tema ne postavlja uvijek u mračnom svjetlu … što često može biti lakši način govorenja o tinejdžerskoj trudnoći. Ustvari, ovo nije aktivistički film o tinejdžerskoj trudnoći; ona je samo osnova priče o životnoj odluci jedne djevojke."

Kolikogod film "Juno" odražava realnost nekih stavova tinejdžera, toliko u stvarnom svijetu ima i parova poput onog koji je Juno našla kao buduće adoptivne roditelje svog djeteta: Marka, koga glumi Jason Bateman, i Vanesse, u interpretaciji Jennifer Garner.

"Moj lik je prilično 'uštogljena' žena koja želi dijete, ali ga sama ne može začeti. Stoga želi usvojiti dijete ove stvarno neobuzdane šesnaestogodišnjakinje. Dok gledate film, moj lik isprva izgleda vrlo ukočeno i 'tvrdo', a lik mog supruga kaoo naj koji je ležeran i 'cool'. No, kako film odmiče, tako se sve više uviđa da je naš odnos drugačiji nego što izgleda," kaže Garner.

Ustvari, film "Juno" prepun je iznenađenja i od strane likova i situacija … nešto za što čitava glumačka postava postava odaje priznanje debitantu scenaristu Diablu Codyju. "Izvlačim priče i događaje iz iskustva. Uvijek kažem za sebe da sam na izvjestan način lešinar; kojiput mi je neugodno prihvatiti zasluge za autentičnost koju ljudi pripisuju mojim likovima jer sam sve to uzeo iz stvarnog života. Oduvijek sam gledao ljude, slušao ih, više bio promatrač nego sudionik zbivanja … i tako ustvari besramno okradam iz same riznice života, a manje stvaram iz mašte," kaže Cody.

Redatelj Jason Reitman kaže da autentičnost filmu pomaže da se nosi sa svojom vrlo osjetljivom temom. "To ustvari nije priča o trudnoći; trudnoća je nešto poput lokacije, koja daje 'mjesto' radnji. No, to je priča o trenutku kada neka osoba odluči odrasti u zrelu osobu. Živimo u vrijeme kada šesnaestogodišnje djevojčice odrastaju daleko prebrzo, a, s druge strane, imate tridesetogišnje muškarce koji naizgled nikada ne odrastu. I u filmu se nasuprot Juno – kojoj se pruži prilika da odraste – pojavljuje par 'yuppieja', gdje je muškarac užasnut idejom da odraste i ženu koja se ne osjeća ženom sve dok ne bude imala dijete. To je priča koja svim likovima daje mogućnost da reagiraju vrlo ljudski," kaže Reitman.

U filmu se pojavljuje i Michael Cera kao Bleeker, mladić od Juno, dok J.K. Simmons i Alison Janney glume njezine roditelje. Glazba odražava neovisni ukus naše heroine u smjesi suvremenog i starog rocka.

XS
SM
MD
LG