Linkovi

Porast tinejđerskih trudnoća u SAD


Rezultati istraživanja, koje je financirala američka savezna vlada, ukazuju na rastući broj majki tinejdžerske dobi u Sjedinjenim Državama. Ta je činjenica uzbunila zdravstvene i socijalne stručnjake.

U godišnjem izvješću Saveznog centra za kontrolu i prevenciju bolesti o stopi nataliteta u majki tinejdžerske dobi u Sjedinjenim Državama navodi se broj porođaja na tisuću adolescentica, odnosno djevojaka u dobi između 15 i 19 godina. Od 1991. do 2005. godine ta je stopa neprestano padala. No, novi podaci iz 2006. godine pokazuju mali porast: od 40 porođaja na tisuću djevojaka u 2005. do oko 42 u 2006. godini.

Američki zdravstveni djelatnici kažu da ovaj mali prošlogodišnji porast ne mora značiti početak rastućeg trenda. No, on je ipak zabrinuo zdravstvene i socio-političke stručnjake.

Kristin Moore, znanstvenica neprofitne i neovisne istraživačke organizacije Child Trends naglašava da je najveći porast tih porođaja zabilježen u siromašnim obiteljima i sredinama: "Držimo da su djeca iz siromašnih obitelji i ona koja su lošiji đaci ta koja teže ranijem stupanju u seksualne odnose, s malom vjerojatnošću redovitog korištenja kontracepcije i malim šansama da se odluče na pobačaj."

Moore dodaje da bi drugi razlog porasta rađanja u tinejdžerki mogao biti manja zabrinutost zbog AIDS-a i HIV-a, zahvaljujući novom napretku u liječenju te bolesti. No, Kristin Moore je vrlo kritična prema zdravstvenom obrazovanju u američkim srednjim školama, koje inače financira savezna vlada, a koje promiče apstinenciju bez dovoljnog informiranja o vrstama i načinu korištenja kontracepcijskih metoda. "Dosadašnji dokazi pokazuju da smisleno provedeno ‘sveobuhvatno seksualno obrazovanje’ koje uz apstinenciju pruža i informacije o kontracepciji zaista smanjuje seksualnu aktivnost i broj trudnoća. Taj se pristup smatra učinkovitim."

Međutim, drugi stručnjaci sumnjičavi su prema takvim rješenjima te nude vrlo različite analize ovog temeljnog socijalnog problema. Robert Rector, znanstvenik pri konzervativnoj zakladi Heritage u Washingtonu, smatra da je razlog porasta rađanja u siromašnih mladih djevojaka njihovo namjerno izbjegavanje apstinencije i kontracepcije jer žele imati dijete: "To su pretežito loše educirane djevojke iz obitelji niskih primanja, bjelkinje, crnkinje i latino-amerikanke, koje žude za majčinstvom i shvaćaju ga vrlo ozbiljno. Sve te mlade žene upoznate su s kontracepcijom. One je i koriste, ali vrlo neredovito jer želja za djetetom često prevlada. Ono što im je zapravo potrebno je obuka koja će im pomoći da planiraju svoj život."

No, Kristin Moore se tome protivi, rekavši da ta analiza nije ni točna niti pravična: "Neke od njih žele zatrudnjeti, ali većina ih završi s neželjenom trudnoćom. Izgleda da one uglavnom prakticiraju seksualni odnos zbog momka, a ne zbog želje za djetetom."

Moore također dodaje da je stopa porođaja kod tinejdžerki u Sjedinjenim Državama mnogo veća nego u drugim razvijenim zemljama – čak 50 posto veća nego, primjerice, u Velikoj Britaniji. Ona tvrdi da se stope rođenja razlikuju iz kulturoloških razloga. Navodi primjer skandinavskih zemalja gdje su kontracepcijska sredstva dostupnija. A u Japanu, na primjer, roditelji naglašavaju važnost obrazovanja i strožom kontrolom djecu uspijevaju zadržati u školi.

Vlada predsjednika Busha godišnje potroši 176 milijuna dolara na izdavanje materijala potrebnog za program seksualnog obrazovanja koji isključivo podučava apstinenciju u javnim školama, a ove je godine Bijela kuća od Kongresa zatražila gotovo 30 miljuna dolara više.

Socio-politički analitičari slažu se u jednom: američki zakonodavci moraju pažljivo ispitati uzroke problema trudnoće u tinejdžerskoj dobi u vrijeme kada planiraju potrošiti više novca za njegovo rješavanje.

XS
SM
MD
LG