Linkovi

Hrvatska po prvi put sudjelovala u radu Vijeća sigurnosti


Danas su u Vijecu sigurnosti odrzane prve konzultacije u ovoj godini. Na njima je prvi puta sudjelovala i Hrvatska, jedna od pet novih nestalnih clanica izvršnog tijela Ujedinjenih naroda.

Nakon dvogodišnjeg lobiranja i dvomjesečnih priprema Hrvatska je preuzela poziciju u svjetskoj organizaciji sto je, ujedno, i veliki vanjskopolitički izazov. Kako je ranije najavljivano Hrvatska ce predsjedati Protuterorističkim odborom Vijeca sigurnosti.

Hrvatska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Mirjana Mladineo kaže da je to veliko priznanje, izraz povjerenja.

Mladineo: Za Republiku Hrvatsku ova odluka Vijeca sigurnosti predstavlja veliko priznanje za dosad ucinjeno u borbi protiv terorizma, te potvrdu povjerenja medjunarodne zajednice u sposobnost Hrvatske, kao drzave koja je po prvi puta clanica Vijeca sigurnosti, za vodjenje odbora koji oblikuje globalni odgovor na teroristicku prijetnju” – kazala je hrvatska veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Mirjana Mladineo.

Otpravnica poslova u americkoj misiji pri Ujedinjenim narodima Jackie Wolcott je izjavila za Glas Amerike da ce Hrvatska biti dobrodošli dodatak Vijecu sigurnosti.

Wolcott: Hrvatska ima jedinstvenu priliku da ima utjecaja na mnoge odluke, poput odluke o Kosovo...Želimo surađivati s Hrvatskom kao članicom Vijeca sigurnosti, europskom zemljom i našim saveznikom.

Hrvatska će, inače, uz Protuteroristicki odbor u svom mandatu voditi i Radnu skupinu za suzbijanje terorizma i u jos tri odbora biti na dopredsjedničkom položaju.

XS
SM
MD
LG