Linkovi

Kalifornija tuži Washington zbog zabrane strožih standarda protiv globalnog zatopljavanja


Lokalne vlasti u Kaliforniji pokrenule su parnicu protiv savezne vlade zbog toga što je zabranila uvođenje strožih kriterija za ispušne plinove vozila od onih koje predviđa nedavno usvojeni savezni zakon.

Guverner Arnold Schwarzenegger izjavio je da je parnica protiv Washingtona pokrenuta zbog toga što savezna Agencija za zaštitu okoliša ignorira volju milijuna građana koji žele da njihova vlada poduzme jače mjere u borbi protiv globalnog zatopljavanja.

Parnica je pokrenuta pri saveznom prizivnom sudu. Kalifornijski ministar pravosuđa, Jerry Brown, izjavio je da je odluka savezne Agencije za zaštitu okoliša protuzakonita.

Najmanje 15 američkih saveznih država želi uvesti strože lokalne kriterije za ispušne plinove u prometu po uzoru na Kaliforniju. Kalifornijski standardi imaju za cilj da se ispuštanje stakleničkih plinova do 2016. godine smanji za 30 posto.

Direktor savezne Agencije za zaštitu okoliša odbacio je kalifornijsku mjeru prošli mjesec, rekavši da bi takva lokalna rješenja na nacionalnoj razini dovela do kaosa.

Savezna vlada promiče nove nacionalne standarde, koji planiraju nešto umjerenije standarde za smanjenje ispušnih plinova u prometu.

XS
SM
MD
LG