Linkovi

iTunes i Starbucks spašavaju američku tradicionalnu glazbu


Premda se završni obračun neće znati još nekoliko tjedana, glazbena se industrija priprema za loše vijesti. U tjednu nakon Dana zahvalnosti, tradicionalno najboljem tjednu za trgovce, prodano je 14 milijuna albuma, no unatoč tome diskografske kuće se sučeljavaju s najvećim godišnjim padom prodaje ikad zabilježenim. No kako izvješćuje Katherine Cole, nisu sve vijesti bile tako loše.

Za Patty Griffin 2007-ma je bila vrlo dobra godina. Ona je u veljači objavila svoj šesti album pod naslovom Children Running Through, kojeg su kritičari oduševljeno pozdravili. No nije to sve, u New Yorku je u svibnju postavljen mjuzikl temeljen na njenim pjesmama, za sve predstave kojeg su bile ubrzo rasprodate. U listopadu je objavila DVD sa snimkom svojeg koncertnog nastupa, a u studenom proglašena je za umjetnika godine od strane Udruge tradicionalne američke glazbe, a njen je album proglašen albumom godine. I na kraju u prosincu taj je album nominiran i za nagradu Grammy, u konkurenciji suvremene tradicionalne glazbe, gdje će joj suparnici biti Mary Chapin Carpenter s albumom The Calling, Ry Cooderov album My Name is Buddy, Tom Waits i njegov album Orphans, te album Washington Square Serenade Stevea Earlea.

Zapažen album tradicionalne američke glazbe objavio je i majstor gitare Bill Kirchen pod nazivom Hammer of Honkytonk Gods. Sastav Derailers kao i Dwight Yoakam objavili su albume u počast glazbe Bucka Owensa, a zajednički album objavili su Bruce Hornsby i Ricky Skaggs. U ožujku sastav Greecards objavio je svoj treći album pod naslovom Viridian, na kojem se nalaza skladba Mucky the Duck, koje je nominirana za nagradu Grammy za najbolji country instrumental.

2007. je bila puno bolja za glazbene umjetnike na marginama, koji snimaju za samostalne i manje diskografske kuće nego za velike etikete. Osmu godinu za redom prodaja albuma je u padu, do prosinca ukupno ih je prodano svega 415 milijuna, odnosno 14 posto manje nego u prvih jedanaest mjeseci 2006.

No nove vrste nosača zvuka, kao što su iTunes, prodaja putem interneta ili lanca kafića Starbucks, prodavale su se 30 posto bolje nego prošle godine, svega djelomično popravivši ukupnu bilancu. Dok stručnjaci okrivljuju manjak uradaka superzvijezda na tržištu za pad prodaje, u žanru tradicionalne američke glazbe to nije problem, s izdanjima etabliranih zvijezda kao što su Lyle Lovett, John Fogerty i Emmylou Harris, kao i novih izvođača – sastava The Avett Brothers, The Duhks i Uncle Earl.

Na kraju, najveće su zvijezde donijele najviše uzbuđenja. Album koji je dočekan s najviše iščekivanja bio je kolaboracija superzvijezde bluegrass glazbe Alison Krauss s legendarnim pjevačem sastava Led Zeppelin - Robertom Plantom. Taj neuobičajena kombinacija oduševila je mnoge glazbene kritičare.

XS
SM
MD
LG