Linkovi

Pjesme koje se pjevaju u Americi na Novu godinu


Pri samom ulasku u Novu godinu, u Sjedinjenim se Državama, kao i u ostalim anglosaksonskim zemljama, tradicionalno pjeva stara škotska pjesma o starim prijateljima, “Auld Lang Syne.” Nova je godina praznik sjećanja i nade. Prošlost i budućnost sastaju se u ponoć. Stoga ne iznenađuje što su emocije isto tako dio novogodišnje proslave kao i buka i vatrometi.

Naslov pjesme “Auld Lang Syne” iskorišten je u jednoj modernoj pjesmi o muškarcu i ženi koji su nekad bili ljubavnici. Jednoga dana, tjedan dana prije Nove godine, oni se slučajno ponovno sretnu. Izvođač je Dan Fogelberg, a pjesma se zove “Same Old Lang Syne.”

16. prosinca 2007. godine poklonici Dana Fogelberga izgubili su prijatelja. Ovaj američki kantautor tog je dana preminuo od raka prostate u dobi od pedeset i šest godina. Slušatelji su ga znali po jednoj vrsti nježne rock glazbe, popularne sedamdesetih i osamdesetih godina.

“Same Old Lang Syne” bila je jedna od hitova s njegovog albuma iz 1981. godine pod naslovom “The Innocent Age.” Ideja o susretu s bivšim ljubavnikom tema je i jedne skladbe Paula Simona. Poslušajmo njegovu pjesmu naslovnicu s albuma iz 1975. godine, “Still Crazy After All These Years.”

Slučajni susreti jedna su od malih životnih iznenađenja. Oni se mogu desiti bilo gdje – na tržnici, na ulici, čak i u taksiju. Pjesma Harrya Chapina koja slijedi zove se jednostavno “Taxi.”

Harry Chapin bio je popularan pjevač i skladatelj folk glazbe. 1981. godine, kada mu je bilo tek četrdeset osam godina, poginuo je u automobilskoj nesreći na putu za jedan od koncerata. Glazba i emocije su nerazdvojive. Pjesme u našim srcima mogu prouzrokovati bol za izgubljenom ljubavi, ali i uzbuđenje zbog pronalaska nove ljubavi. Pjesme mogu dočarati i bol zbog nemogućnosti ostvarenja nečije želje. Sljedeća pjesma je skladba Jamesa Blunta “You’re Beautiful.”

Film iz 1989. godine “When Harry Met Sally” govori o vezi dvoje ljudi. Billy Crystal igra Harrya, a Meg Ryan je Sally. Upoznavši se, oni postaju prijatelji, ali ne odjednom. Kasnije se i zaljube, ali ne zadugo. Onda, na Staru godinu, Harry se urazumi i pođe na zabavu na kojoj je znao da će susresti Sally.

Od Nove godine idemo do Novog dana, “A New Day.” To je bio naziv glazbenog i plesnog showa Celine Dion u Cezarovoj palači u Las Vegasu. Posljednji je održan 15. prosinca 2007.-e, nakon gotovo pet godina. Ukupna svota od prodanih ulaznica navodno iznosi četiri milijuna dolara. Show se prestao prikazivati dva mjeseca prije početka svjetske turneje ove kanadske pjevačice na kojoj će promovirati svoj novi album.

Neki su obožavatelji dolazili gledati njen program i nekoliko puta, pa je završna večer bila poput opraštanja od starog prijatelja. A mi napuštamo vas sa Celine Dion i pjesmom koju će neki od vas vjerojatno pjevušiti uz snimku. Bit će to pjesma iz filma “Titanic”, snimljenog 1997. godine, “My Heart Will Go On.”

XS
SM
MD
LG