Linkovi

Internet stranice Prirodoslovnog muzeja u Chicagu


Neki od najpopularnijih websajta pripadaju velikim američkim muzejima. Naše današnje odredište je virtuelni posjet slavnom prirodoslovnom muzeju u Chicagu.

"Websajt Muzeja Field, na internetskoj adresi fieldmuseum.org, javnosti pruža uvid ne samo na naše prošle, tekuće i dolazeće izložbe, nego čitavom svijetu predstavlja i naša poznata znanstvena istraživanja, kao i kompletne zbirke" - kaže Allyson Meyer, upraviteljica websajta FieldMuseum.org, koji nudi oko 27 tisuća stranica sadržaja o muzejskim izlošcima.

Zainteresirani posjetitelj može pregledati zbirku leptira, slušati zvukove tradicionalnih glazbenih instrumenata ili istražiti povijest kartografiranja. Muzej Field je isto tako i znanstveno-istraživačka ustanova, a njegov websajt pruža pogled na rad znanstvenika na njihovim ekspedicijama.

"Dakle, sadržaji sajta se nude u različitim tehnologijama – od flash interaktivnih prikaza, preko video-snimaka, elektroničke pošte i slično, tako da kada znanstvenik radi na terenu, može se pratiti njegov napredak iz dana u dan. Nova se otkrića vide odmah, s prvim fotografijama i videom koji on napravi na licu mjesta. Ponekad čak radimo i webcast uživo" - objašnjava Allyson Mayer.

Jedan od najslavnijih izložaka ovog muzeja je kostur tyrannosaurusa rexa, nazvanog Sue. Prema muzeju, to je najveći, najkompletniji i najbolje očuvani kostur T-rexa bilo gdje u svijetu. "Websajt ima sjajan i vrlo detaljan prikaz povijesti Sue – gdje je otkrivena, kakve su joj veze sa svim drugim dijelovima svijeta, kao i interaktivne stranice posvećene svim drugim fosilima – biljnim i životinjskim – koji su otkriveni na istoj lokaciji gdje i Sue. No, websajt nudi i detaljno objašnjenje zašto je ona tako važna i po čemu je jedinstvena" - kaže gospođa Mayer.

Valja priznati da kostur sedam tona teškog dinosaurusa izgleda daleko impresivnije u stvarnosti nego na ekranu kompjutera. No, websajt zato nudi mogućnost da ga se vidi sa svakog mjesta u svijetu gdje postoji internetska veza. A, za one zaigranog duha nude se online slagalice i igrice, kao i drugi interaktivni sadržaji. Dakle, posjetite FieldMuseum.org.

XS
SM
MD
LG