Linkovi

Ken Annakin - iz Britanije u Ameriku, preko Normandije, Južne Afrike i Malezije


Filmski režiser Ken Annakin u svojoj je 60 godina dugoj karijeri napravio više od 50 filmova. Drame, komedije, akcioni i ratni filmovi… Ken Annakin je režiser s vjerojatno najraznovrsnijim repertoarom u Hollywoodu. Kako je ispričao Mike O'Sullivanu, karijera započeta u Britaniji, vodila ga je u Ameriku preko Normandije, Južne Afrike i Malezije.

Tridesetih godina prošlog stoljeća, Ken Annakin je počeo kao službenik u britanskom poreznom uredu – nastavljajući obiteljsku tradiciju u vrhovima tamošnje javne službe. No, bio je pustolovnog duha. 100 funti koje je osvojio na kladionici hipodroma potrošio je na put do Novog Zelanda, Australije i Amerike. Bio je kopač zlata, prodavao police osiguranja, obavljao kojekakve sitne poslove, da bi se pred Drugi svjetski rat vratio u Britaniju.

Mobiliziran je u ratno zrakoplovstvo, no kako je ubrzo bio ranjen, vojska ga je uputila u svoju filmsku ekipu, za koju je počeo snimati dokumentarne filmove obrazovnog sadržaja. "Film sam morao naučiti vrlo brzo. Snimio sam ukupno 14 dokumentaraca, od kojih neki objašnjavaju uzroke rata" - prisjeća se početaka karijere naš sugovornik.

Nakon rata, kao režiser okušao se u nekoliko komedija i pustolovnih filmova. Snimio je filmove po pripovijetkama Somerseta Maughama i Grahama Greena. U Americi je snimio četiri filma za produkcijsku kuću Disney. Vjerojatno je najpoznatiji kao jedan od trojice režisera koji su 1962. godine snimili ratni spektakl 'Najduži dan', o iskrcavanju u Normandiji.

U Hollywoodu je radio s nekima od najvećih imena, od Henryja Fonde do Charltona Hestona. Kaže da kao režiser zna od glumca izvući najbolje – što je u njegovom poslu najvažnije: "Volio bih da sam postao glumac. Ili izvrstan scenarist. Na početku sam se i okušao u tome, ali mi je bilo brzo jasno da postoje drugi koji to rade bolje od mene. Shvatio sam da sam dobar u organizaciji, u snimanju filma, u pomaganju da se istaknu talenti drugih ljudi…"

93-godišnji Ken Annakin snimao je u nizu zemalja – od Južne Afrike, Malezije pa do Kirgizstana, gdje je prije desetak godina snimio svoj posljednji film, o Džingis Kanu. Nažalost, talijanska producentska kuća koja je financirala ovaj film bankrotirala je tako da film nikad nije bio prikazan. No, Ken Annakin traži sponzore za novo ostvarenje – film o američkoj avijatičarki Ameliji Earhart, koja je tajanstveno nestala na jednom od svojih letova. Bit će to film za cijelu obitelj, kao i drugi moji filmovi - kaže ovaj poznati holivudski režiser.

XS
SM
MD
LG