Linkovi

Protiv tuberkuloze novim lijekovima, ali i stari doživljavaju novi život


U liječenju tuberkuloze, bilježe se dobre vijesti. Znanstvenici Sveučilišta Johns Hopkins testiraju u Brazilu novi lijek, moxifloxacin, i nalaze da on djeluje vrlo dobro protiv tuberkuloze. No, jedan drugi znanstvenik istog sveučilišta oživljava uporabu jednog starijeg lijeka protiv te bolesti, otkrivši da on djeluje vrlo dobro kada ga se uzima drugačije nego što se ranije prepisivalo.

Dr. Eric Nuermbeger kaže da je rifapentine bio razvijen tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća kao lijek dugotrajnog djelovanja, koji bi se uzimao samo jednom ili dva puta tjedno.

"Taj lijek, rifapentine, ima vrlo dugo poluvrijeme života, dakle zadržava se u organizmu dugo. Nakana u razvoju tog lijeka bila je da se pacijentima omogući uzimanje lijeka jednom tjedno umjesto svaki dan ili tri puta tjedno, kao što je uobičajeno," kaže Nuermberger.

No, pokazalo se da rifapentine nije djelovao tako dobro kad bi bio uziman samo jednom ili dva puta tjedno. Farmaceutska tvrtka koja ga je proizvodila obustavila je stoga njegovu proizvodnju i marketing. Međutim, Nuermberger je odlučio još jednom se pozabaviti tim lijekom. Umjesto preporučenog protokola uzimanja lijeka, davao ga je laboratorijskim miševima češće i u većim dozama.

"Kada smo ga tako davali, ustanovili smo da možemo čitavo trajanje liječenja skratiti na pola, ili čak i kraće od uobičajenih šest mjeseci, koliko se daje kod mišjeg modela. To je dramatično skraćenje trajanja terapije," kaže Nuermberger.

Učinak rifapentinea bio je ugodno iznenađenje. Premda je ekipa dr. Nuermbergera pretpostavila da će biti bolji nego što se prvotno prepisivalo, nije se znalo koliko će bolje djelovati. A, djelovao je daleko bolje od očekivanja.

Štoviše, s obzirom da je taj lijek već jednom prošao kroz testiranja, sada samo kliničkim pokusima treba provjeriti novi režim doziranja. Kako kaže dr. Nuermbeger, to se u ovom slučaju može raditi jednostavnim promatranjem pacijenata koji uzimaju veće i češće doze rifapentinea za slučaj da se pojave eventualne neželjene popratne pojave.

Premda je nova uporaba rifapentinea vrlo značajan obrat u liječenju tuberkuloze, dr. Nuermberger kaže da i dalje postoji ogromna potreba za razvojem potpuno novih klasa lijekova protiv tuberkuloze.

"Tuberkulozu se često potcjenjuje, a ona je jedan od najvećih problema u svijetu. Među bakterijskim bolestima, to je najveći ubojica – godišnje od tuberkuloze umre gotovo dva milijuna ljudi. Ta se činjenica često ne uzima dovoljno ozbiljno u bogatim zemljama," kaže dr. Eric Nuermberger.

Njegov rad je objavljen u internetskom časopisu PloS Biology.

XS
SM
MD
LG