Linkovi

Pop glazba u 2007. - novi pristupi kupcima, može i besplatno


Godinu 2007. u svijetu pop glazbe obilježili su izvođači koji su se odlučili napustiti svoje diskografske kuće, javno se sukobljavali sa svojim šefovima, te počeli nuditi svoju glazbu besplatno.

Glazbena je industrija nervozno osmatrala predznake već godinama, i, konačno, to se 10. listopada i dogodilo, brana je čini se konačno probijena. Slavni britanski sastav Radiohead, koji je bez diskografske kuće još od 2004., počeo je nuditi svoj novi album za downloadanje po cijeni koju sami kupci odrede, ako žele to mogu napraviti i besplatno.

Taj je eksperiment trajao dva mjeseca, a sastav još nije objavio koliko su na taj način zaradili, no njihov pjevač Thom Yorke je rekao da je zarada bila poprilična. U međuvremenu sastav Radiohead je potpisao ugovor s diskografskom kućom i objavio album na tradicionalni način, no trend je očigledan, glazbenici imaju veću vlast i više opcija nego ikad prije.

Nekad je glazbenim svijetom vladao trijumvirat radija, prodavaonica ploča i koncertnih pozornica, no danas Internet otvara novi put. U rujnu 2006., Colbie Caillat bila je samo jedna od glazbenika na početku karijere, sve dok jedan njen prijatelj nije njenu pjesmu Bubbly postavio na svoju MySpace internetsku stranicu. Skupivši preko deset milijuna slušanja, Colbie je za četiri mjeseca postala najslušanija glazbenica bez ugovora. Kad je potpisala ugovor s gigantskom diskografskom kućom Universal Music Group, Colbie je navela da je njena već postojeća baza poklonika spriječila tvrtku da pokuša mijenjati njenu glazbu.

Za diskografsku industriju nisu sve vijesti bile tako loše. Rap zvijezda Kanye West je u prvih tjedan dana po izdavanju svojeg trećeg albuma Graduation prodao 957 tisuća kopija. Prizivajući starinske promidžbene taktike, njegov konkurent rapper 50 Cent obećao je da će otići u mirovinu ako se njegova nova ploča pod naslovom Curtis proda slabije. Na američkom tržištu to se i dogodilo, no na nekim stranim 50 Cent je imao bolju prođu.

Šesnaestog listopada Madonna je još jače potkopala stari režim potpisavši prijelomni 10-godišnji ugovor s tvrtkom LiveNation, za koji se vjeruje da je vrijedan 120 milijuna dolara. To je u povijesti najveći takozvani ugovor od 360 stupnjeva, koji uključuje ne samo izdavanje ploča, već i turneje, komercijalne ugovore, filmske i TV projekte, izdavanje DVD-a i licenciranje glazbe. Time je okončana 25-godišnja suradnja Madonne i diskografske kuće Warner Music Group, kojoj duguje još jedan album i kolekciju najvećih hitova.

Madonna je godinu okončala nominacijom za članstvo u Kući slavnih rock and rolla. Uz nju ove godine to su počast dobili kanadski kantautor Leonard Cohen, John Mellencamp, te sastavi The Dave Clark Five i The Ventures. Da bi postali izaberivi za kuću slavnih, mora proći barem 25 godina od izdavanja njihove prve ploče. Ceremonija primitka u članstvo održati će se 10. ožujka u New Yorku.

XS
SM
MD
LG