Linkovi

Predsjednik Bush potpisao proračunsku mjeru koja jamči financiranje vojnih misija u Iraku i Afganistanu


Predsjednik George Bush potpisao je proračunsku mjeru koja jamči financiranje ustanova savezne vlade do 30. rujna sljedeće godine, kada završava ova fiskalna godina. Proračunska mjera u vrijednosti od 555 milijardi dolara sadrži i 70 milijardi dolara za potrebe vojnih misija u Afganistanu i Iraku.

Predsjednik je izjavio da ova proračunska mjera financira rad vlade bez povećanja poreza, ali i bez – kako ih je gospodin Bush nazvao - upitnih promjena na političkom planu koje su pokušali u proračun uvesti demokrati, koji u Kongresu imaju većinu. Demokratska je stranka u nekoliko navrata posljednjih mjeseci pokušala povezati izdvajanje novca za Irak s određivanjem vremenskih rokova za početak povlačenja američke vojske iz te zemlje. No, na kraju je odustala od toga, jer je predsjednik Bush uvijek prijetio vetom, u slučaju da budžet takve vrste dođe do njega na potpis.

Predsjednik je prije potpisivanja napomenuo da je razočaran što savezni proračun ipak sadrži više od 10 milijardi dolara koji su izdvojeni za razne projekte u izbornim okruzima pojedinih kongresmena i senatora. Predsjednik je uputio dužnosnika Bijele kuće koji je odgovoran za proračun da razmotri načine na koje bi se moglo spriječiti nenamjensko trošenje proračunskih sredstava.

XS
SM
MD
LG