Linkovi

Hollywood u 2007. ponudio ponešto za svaki ukus


Tijekom 2007. Hollywood je ponudio ponešto za svakoga, od akcijskog filma "Spider-Man 3" do mjuzikla "Hairspray". Podsjetimo se na neke od filmova koji su bili najpopularniji … kod publike, s jedne strane, i kod kritičara, s druge.

Američkim ljubiteljima filma najdraži film godine bio je treći nastavak serije o Spider-Manu, koji je ostvario najveću zaradu u Sjedinjenim Državama. Kao i u dva ranija filma iste franšize, glavni lik je mladi Peter Parker – u interpretaciji Tobeya Maguirea – koji pokušava uravnotežiti svoj osobni život sa svojom ulogom superjunaka koji se bori protiv čitavog niza zlikovaca.

Drugi film po zaradi je bajka "Shrek Treći", najnoviji nastavak priče o dopadljivom ogru i filmskoj postavi sastavljenoj od animiranih životinja i likova iz bajke.

Treći među financijski najuspješnijima je science fiction avantura "Transformers", priča o borbi među dobrim i zlim robotima s dalekog planeta, u čijem se središtu nađu ljudski junaci priče, koje glume Shia LaBeouf i Megan Fox.

Hit kod publike bio je i najnoviji nastavak Disneyeve avanturističke sage "Gusari Kariba: Na kraju svijeta". I, konačno peti najomiljeniji film kod publike još je jedan nastavak uspješne serije – "Harry Potter i Red Feniksa", u kojemu Harry i njegovi prijatelji i dalje uče da postanu čarobnjaci sveudilj se boreći protiv zlih sila.

Velik financijski uspjeh ostvarili su i triler "Bourneov ultimatum", ratna drama iz antičkog doba "300", te animirani film o štakoru s gurmanskim ukusom, "Ratatouille".

Za filmske kritičare, popis najboljih ovogodišnjih filmova značajno je drugačiji. Britanska drama "Okajanje" na vrhu je mnogih popisa. Temeljen na bestselleru Iana McEwana, film "Atonement" priča je o trinaestogodišnjakinji – sa spisateljskim ambicijama – koja potpuno izmijeni živote nekoliko ljudi kada krivo optuži zaručnika svoje sestre za silovanje jedne druge djevojke. Ona priča o tim događajima u vlastitom romanu, koji opisuje u filmu.

Saga o naftnom boomu "There Will Be Blood", 'Bit će krvi', s Danielom Day-Lewisom u glavnoj ulozi također si je priskrbila hvale filmskih kritičara. Kritičarima su se još dopali: krimići "No Country for Old Men", "Eastern Promises" i "American Gangster", te pravnička drama "Michael Clayton" Georgeom Clooneyem kao korporacijskim advokatom poznatim po efikasnom rješavanju problema.

G. 2007. je na velike ekrane donijela i dva mjuzikla – priču o brijaču ubilačkih sklonosti "Sweeney Todd", te novu filmsku obradu brodvejskog hita "Hairspray", komediju o tinejdžerima u Baltimoreu, šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Priličan broj filmova bavio se ratom protiv terorizma i borbama u Iraku i Afganistanu. "U dolini Ela", redatelja Paula Haggisa, krimić je o potrazi za vojnikom nestalim po povratku iz Iraka. Glavne uloge tumače Tommy Lee Jones i Susan Sarandon, ali, bez obzira na pohvale mnogih kritičara, film nije doživio veći uspjeh u kino dvoranama. Jednaku sudbinu – ali s manje uspjeha kod kritičara – doživjeli su i ostali filmovi s tematikom aktuelnih ratova.

Producenti filma "Gonič zmajeva", tematski vezanog uz Afganistan, nadaju se da će taj film biti iznimka jer se istodobno prikazuje i na drugim tržištima diljem svijeta.

XS
SM
MD
LG