Linkovi

CIA-jine uništene video-snimke bile su zatajene pred istražnom komisijom o terorističkim napadima od 11. rujna 2001.


Visoki dužnosnici američke vladine komisije koja je istraživala terorističke napade na Sjedinjene Države 2001. godine kažu da Središnja obavještajna agencija, CIA, nikada nije priznala postojanje video-snimaka intenzivnog saslušavanja nekih al-Qaidinih operativaca.

Video-snimke tih preslušavanja, iz 2002, uništene su tri godine kasnije unatoč opetovanih specifičnih zahtjeva članova komisije da im se omogući pristup svim materijalima o preslušavanjima.

Gubitak stotina sati video-snimaka – prvi puta službeno priznat ranije ovaj mjesec – raspirio je rastuću kontroverzu oko američkih metoda saslušavanja, te izazvao nove istrage oko djelovanja CIA-je.

Iscrpno izvješće bivšeg direktora Komisije o 11. rujnu 2001., objavljeno jučer, navodi da je tadašnji direktor CIA-je George Tenet propustio spomenuti te trake u izravnom sastanku s istražiteljima, kao ni da nije ispravio uvjeravanja koja su stizala iz CIA-je da je komisija dobila sve što je tražila.

Memorandum komisije od 13. prosinca – o kojemu je prvi izvijestio list "New York Times" – opisuje opetovana nastojanja istražitelja da dopru do podataka koje su CIA-jini istražitelji dobili na saslušavanjima osumnjičenika za terorizam Abu Zubajdaha i Abd al-Rashima al-Nashirija. Komisija se nadala da će priznanja dvojice zatvorenika daljnje osvijetliti pozadinu napada al-Qaide na New York i Washington, u rujnu 2001.

Glasnogovornik CIA-je je izjavio da je Komisija o 11. rujnu 2001. tražila sve dokumente, izvješća i druge podatke vezane uz preslušavanja visokih pripadnika al-Qaide, ali da nikad nisu specifično zatražene video-snimke preslušavanja.

Sadašnji direktor CIA-je, general Michael Hayden rekao je ranije ovaj mjesec da su video-snimke bile uništene krajem 2005. s nakanom da se zaštiti identitet istražitelja koji su vršili saslušavanja. Kritičari tvrde da je to bilo učinjeno kako bi se sakrili dokazi o provođenju torture.

Savezni sud je u petak održao saslušanje u vezi sa zahtjevom advokata obrane pritvorenika u Guantanamu da su trake bile uništene u suprotnosti sa sudskim nalogom da se sačuva sav materijal koji ima veze s optužbama o zlostavljanju zatvorenika u centru Guantanamo, na Kubi. Sudac je saslušao obje strane, ali još nije objavio presudu. Vladini odvjetnici tvrde da te video-snimke nisu bile obuhvaćene sudskim nalogom, - izdanim 2005, prije uništenja spomenutih snimaka -, jer nema dokaza da su osumnjičenici Zubaydah i Nashiri bili saslušavani u Guantanamu.

XS
SM
MD
LG