Linkovi

Kako odgojiti volontera? - male Amerikance roditelji uče altruizmu i ljudskoj solidarnosti


U Sjedinjenim Državama, milijuni se građana bave nekom volonterskom aktivnošću - skupljaju novac, hrane siromašne, grade kuće za beskućnike, i još mnogo toga. Bez obzira što točno rade, dragovoljci kažu da ih pružanje pomoći drugima ispunjava zadovoljstvom. Upravo zato spisateljica Carol Weisman poziva roditelje da pomognu svojoj djeci iskusiti radost darivanja.

Darivanje i male količine novca može biti prvi korak ka angažiranju djece u volonterske aktivnosti. Carol Weisman kaže da je njen sin svoju prvu donaciju poklonio kad mu je bilo nepunih pet godina. Ona predlaže da bi roditelji novčano darivanje trebali učiniti dijelom godišnjih proslava poput rođendana: "Na rođendan, uz mali poklon koji dajete djeci, poklonite i novac dobrotvornoj ustanovi koju vaše dijete odabere."

To je samo jedan od savjeta koje Weisman daje u svojoj knjizi Raising Charitable Children, Odgoj dobrostive djece. Ona kaže da bi roditelji trebali postavljati pitanja koja će pomoći djetetu odlučiti u koju svrhu da donira novac: "Pitanja koja postavljamo djeci su: kako bi ti želio da svijet bude bolji sljedeće godine? Što te je u njemu smetalo protekle godine? Što je ono u čemu si stvarno uživao, i u čemu bi želio da uživaju i druga djeca?"

Dana Leman pažljivo je slušala svoju kćer Taliu kada je izrazila želju da pomogne unesrećenima nakon uragana Katrina. “Mogla sam reći ‘O, to je tako slatko,’ ali umjesto toga rekla sam joj ‘U redu, ako ti to želiš, onda to i učini.’” S majčinom podrškom, Talia je organizirala vlastitu kampanju pomoći. Tada joj je bilo svega deset godina.

"Djeci širom zemlje poručila sam da na Halloween umjesto slatkiša traže kovanice. Prikupljeni će novac potom donirati kao pomoć žrtvama uragana Katrina. Ukupno smo sakupili 10 milijuna dolara. U program smo uključili skoro 5000 školskih okruga" - kaže Talia.

Ovaj je program Taliu toliko ispunio i nadahnuo da je osnovala vlastitu neprofitnu organizaciju. “Pomažemo djeci kako bi ona pomogla drugima,” kaže ona. Nakon što se djeca upišu na njenom web sajtu, njen tim im pruži potrebnu podršku i motivaciju, uglavnom kroz razgovor o njihovim projektima. Jedan od projekata koje je Talia pomogla osnovati nazvan je “Jedan za drugoga.” Talia objašnjava o čemu se radi: "To je neka vrst minijaturnih Ujedinjenih naroda – u program su uključena djeca iz 20 zemalja. Do sada je ova grupa sakupila šest tisuća dolara za borbu protiv AIDS-a, te 26 tisuća za izgradnju škole u ruralnoj Kambodži."

I Anthony Leanna je uključen u dobrotvorne aktivnosti od ranog djetinjstva, a prije pet godina, kad mu je bilo 16, osnovao je dobrotvornu organizaciju za oboljele od raka koji često izgube kosu tijekom liječenja. Ime njegove organizacije je Heavenly Hats, Božanstveni šeširi. "Putem ovog programa svakoj osobi oboljeloj od raka poklonimo novi šešir. Do sada smo poslali 130 tisuća šešira pacijentima diljem svijeta" - kaže Anthony Leanna.

Prednosti koje ova djeca dobiju kroz svoje volonterske aktivnosti uključuju novčane nagrade poput stipendija i novca za nove donacije. No, koristi od ovakvih akcija protežu se daleko iznad novčanih nagrada: one grade karakter djece i razvijaju ih u odgovorne osobe koje nalaze sreću u pomaganju drugima.

XS
SM
MD
LG