Linkovi

Najpopularnije elektroničke naprave za kupce blagdanskih poklona


Sezona je božićnog kupovanja u Americi, u kojem se najviše novaca potroši na kućnu elektroniku. Od digitalnih fotoaparata i high-tech mobitela, preko video igara, igraćih konzola, digitalnih svirača glazbe, pa do kućnih zabavnih centara, elektroničke naprave nikad nisu bile tako sofisticirane, tako priuštive i tako zabavne. Pitamo jednog poznavatelja prilika koje su naprave ovih dana najviše 'in'.

Već na vratima trgovine čujemo zvuk igre koja se vrti na Hewlett-Packardovom Smart Media, elektroničkoj napravi koja izaziva veliku pažnju kupaca u trgovini lanca Best Buy na Manhattanu. S ekranom širokim metar i pol, Smart Media izgleda poput tankog televizora. Ali, kako kaže N'Gai Croal, urednik tehničko-tehnoloških rubrika časopisa Newsweek Magazine, video igre i televizija samo su dvije u nizu stvari koje može raditi ova naprava, koja se prodaje po cijeni od 2300 dolara.

"To je ustvari osobno računalo unutar televizora. Ideja je da se tako preko kućne mreže mogu kontrolirati svi mediji. Recimo: filmovi su vam pohranjeni na prijenosnom kompjuteru, a glazba na stacionarnom desktopu; sve dok su ta dva kompjutera priključena na kućnu mrežu, i filmovi i glazba su dostupni sa televizora pomoću njegovog daljinskog upravljača, jer i televizor ima svoj kompjuter. Dakle, televizor na mreži nađe raspoložive medije i ponudi ih na izbor na ekranu i, potom ih prikaže … ili svira glazbu," kaže Croal.

Croal kaže daje Hewlett-Packardov SmartMedia primjer takozvane 'aglomeracije' u današnjem dizajnu kućne elektronike. To znači da se naprave poput televizora, osobnog računala i hi-fi glazbene linije – koje su se ranije kupovale i instalirale odvojeno – sada sve nalaze u jednoj istoj jedinici. Konačni cilj je – jednostavnost uporabe. Croal kaže da je njegov način ocjenjivanja je li nešto jednostavno obično pitanje: bi li moja majka to mogla i htjela koristiti?

No, svačija majka mogla bi – i vjerojatno i htjela – koristiti novi Kodakov digitalni fotoaparat Easy Share. Malen da stane i u najmanju žensku ručnu torbicu, ovaj je fotoaparat tako visoke moći razlučivanja da oslika fotografije koje se glatko mogu pokazati na HD televiziji, dakle onoj visoke razlučivosti. Croal kaže da neki kupci 'high definition' televizora na njima 'vrte' kao screensavere fotografije snimljene aparatom Easy Share kada ne gledaju televiziju, jer snimke izgledaju tako lijepo.

Ovo je ponovno godina u kojoj interaktivnim kompjuterskim igrama ide sjajno. Nintendove konzole iz serije Wii toliko su popularne da su u trgovinama lanca Best Buy izloženi samo ogledni primjerci; tako se brzo prodaju da ih ne vrijedi slagati na police s kojih odmah i odlaze. Najnovija zvijezda iz Nintenda je "WiiFit" koji pomoću daljinskog upravljača prenosi na ekran virtuelnog korisnika daljinca i kopira njegove pokrete. Na tome se temelje tjelovježbe, sportske igre, pa i razna akcijska 'pucanja'.

No, ako je suditi prema prodaji – a i po mišljenju N'Gaija Croala – najbolja nova igra je Rock Band, softverske tvrtke Electronic Arts. Kit omogućuje korisniku da sastavi virtuelni rock sastav, da u njemu svira i nastupa na turnejama, a da za to vrijeme ustvari uči svirati solo i bass gitaru, te bubnjeve, kao i da pjeva vokale suprezvijezda.

"Da bi se postigao dobar rezultat, da se pridobije najviše obožavatelja i da se 'otključa' što više gradova za turneje, igrač stvarno treba raditi sve što može da njegov sastav zaista i funkcionira dobro. Dakle, treba se starati o svojim kolegama iz benda, treba pomoći onome kome nešto ne ide dobro. Kad se sve uskladi, igrač postiže visoke rezultate," kaže Croal.

Ti drugi članovi benda mogu biti prijatelji koji sjede pokraj vas na kauču, ali mogu biti i neki potpuno nepoznati, online igrači. Uglavnom, igra je odmah po izlasku izazvala veliku pažnju, a popularnost joj i dalje raste. Croal kaže da ju igrao preko blagdana Dana zahvalnosti, jer je morao objaviti pregled u svom Newsweek Magazinu. Dodaje, šaleći se: 'Znate kako je, kojiput vas posao prati i za blagdanskim stolom … a koji put se ni ne branite, kad je igra tako dobra.'

XS
SM
MD
LG