Linkovi

ZERP ili pregovaračka poglavlja?


Talijanski je ministar poljoprivrede i ribarstva potvrdio nedavnu prijetnju slovenskog ministra vanjskih poslova: četiri ili pet pregovaračkih poglavlja bit će blokirano ukoliko Hrvatska primijeni režim ZERP-a na talijanske ribarice.

Poglavlja su zapravo već blokirana izvjesno vrijeme, samo se zadnjih dana o tome govori javno – riječ je o poglavljima ribarstva, energetike, pravde, slobode i sigurnosti te vanjske, sigurnosne i obrambene politike.

Zainteresirane zemlje ističu da ne kažnjavaju Hrvatsku zbog aplikacije međunarodnog prava mora nego jer krši obećanje dano na ljeto 2004. godine. Obećanje iz službenog zapisnika proglašeno je sporazumom i uneseno u zaključke Vijeća ministara – što je Slovenija nedavno proglasila svojom velikom diplomatskom pobjedom.

Ministar Paolo De Castro je izjavio da su se u Bruxellesu prije tjedan dana na ovu temu zaista sastali talijanski i hrvatski premijer. Prema talijanskom ministru poljoprivrede i ribarstva, a koji prenosi ocjenu Romana Prodija, premijer Sanader je dao 'signal otvaranja'. Stoga se Talijani nadaju da će nekoliko poglavlja više biti spremno za pregovore čim Zagreb zadovolji traženja Rima i Ljubljane.

Castro i njegov slovenski resorni kolega Iztok Jarc jučer su temu ZERP-a diskutirali s povjerenikom za ribarstvo i pomorstvo Europske komisije Joeom Borgom, za redovnog okupljanja ministara poljoprivrede i ribarstva. Borg je, navodno, izrazio razumijevanje iako na sve novinarske upite odgovara samo da je riječ o bilateralnom, točnije trilateralnom pitanju koje se kao takvo treba i rješavati.

XS
SM
MD
LG