Linkovi

Radio City Music Hall, Christmas Spectacular i famozni revijski plesni ansambl The Rockettes slave 75 godina 


Od mnogih i mnogih čuda New Yorka – prirodnih i inih - malo njih može se usporediti s njegovom božićnom atrakcijom zvanom Radio City’s Christmas Spectacular ili, da budemo precizniji, sa 36 pari ženskih nogu, još precizniji – sa 72 božanstvene ženske noge koje pripadaju ansamblu preciznog plesa dobro poznatog pod imenom Rockettes. Ove godine, legendarni blagdanski show, u kojemu su Rockettes ključne, bilježi tričetvrt stoljeća. Eh, kad bismo svi tako dobro izgledali sa 75 godina!

Show, koji se od 1932. godine održava u veličanstvenoj njujorškoj dvorani Radio City Music Hall, matičnoj kući Rockettes plesačica, nije u međuvremenu samo prerastao u blagdansku instituciju, blagdansku predstavu #1 u Sjedinjenim Državama (sa više od dva milijuna gledatelja godišnje), već je postao i obavezna obiteljska tradicija za milijune Amerikanaca, a i mnoge iz raznih krajeva svijeta. Računa se da je show, u ovih 75 godina, vidjelo blizu 65 milijuna gledatelja. Christmas Spectacular stopostotni je, najčišći doživljaj blagdanskog New Yorka!

Velebni Radio City Music Hall, tako nazvan jer je njegov prvi stanar bila Radio Corporation of America, nalazi se u Centru Rockefeller, nosi još i nadimak “Showplace of the Nation.” Dvorana ima 6.000 sjedala. Kad je bila otvorena, 27. prosinca 1932. godine, legendarna Martha Graham nastupila je u onom prvom blagdanskom showu, zajedno s plesnim ansamblom tada zvanim Roxyettes.

Brojne su atrakcije Radio City Music Halla – od njegovih interijera, Grand Foyera i dvorane, uređenih u bogatom i blistavom secesijskom stilu i od 1978. godine zaštićenih kao povijesno znamenje New Yorka, do pozornice (duboke 20, široke 44 metra) koja, s pozlaćenim lukovima, podsjeća na zalazak sunca i moćnih Wurlitzer orgulja, najvećih koje je proizvela Rudolph Wurlitzer Manufacturing Company, iz mjesta North Tonawanda, u saveznoj državi New York.

Tijekom godine, Radio City Music Hall domaćin je brojnim predstavama, koncertima, filmskim premijerama… Blagdanska sezona, međutim, pripada spektakularnoj božićnoj priredbi i Rockette plesačicama.

Rockettes su počele kao skupina od 16 plesačica, još 1925. godine, i ne u New Yorku nego u St. Louisu, savezna država Missouri. Dvije godine kasnije, prešle su u New York, nastupale na nekim drugim brodvejskim pozornicama, a od 1932., nastupaju u kazališnim produkcijama svoje kuće, Radio City Music Halla, kao i na brodvejskim premijerama nekih od najpoznatijih musicala i pozornicama diljem sjevernoameričkog kontinenta. Od 1932., s ansamblom je plesalo više od 3.000 žena. Od 1932., Rockettes su i sastavni su dio Radio City božićnog spektakla.

Uvijek pun energije, prštavosti i uzbuđenja, nostalgije također, za nekim Božićima prošlim, za one koji su predstavu vidjeli još kao djeca, a sad dolaze sa svojom djecom ili s unucima. Ovogodišnji je jubilarni show posebno dotjeran, zahvaljujući direktorici i koreografkinji Lindi Haberman. Mješavina je staroga i novoga, tehnologije i tradicija.

Dolazak Djeda Božićnjaka, preko Manhattana, sa Sjevernog pola, u 3-D animaciji (naočale dobijate s kartama), izvanredna je i vrtoglava vožnja saonicama koje vuče 36 Rockette plesačica-sobova, dok se polarni medvjedi nabacuju grudama snijega, a na saonice, u kamikaze letu, obrušavaju jata gusaka. Publika se saginje u svojim sjedištima i nisu djeca jedina iz čijih se ustiju otima vrisak i cika!

Fantastični novi efekti – vatromet, snijeg, klizalište, filmski inserti; blještavi kostimi posuti Swarovski kristalima, ples i pjesma, božićne pjesme i popularna glazba. Rockettes, u snježno-bijelim kostimima, autobusom idu, i vi s njima, u razgledanje grada, sve do Central Parka, gdje klizači izvode svoje bravure, sve zapanjujući efekti, zadivljujuća scena.

Cijeli niz impresivnih inovacija, ali predstava je zadržala i nekoliko tradicionalnih elemenata kao što je prikaz jaslica (na pozornici su žive ovce i deve) i, naravno, parada, ili ples, drvenih vojnika, iz baleta Ščelkunčik, Petra Iljiča Čajkovskog. U sceni i kostimima kakve ih je zamislio još Vincent Minelli, prije 75 godina, trideset šest Rockette-plesačica isprepliće se, lako i bez napora, u preciznim, besprijekornim, geometrijskim i vojničkim formacijama i na kraju se, jedna po jedna, u slow-motion, ruše (od topovskog taneta) u jednoj, ravnoj crti, poput domino-pločica.

Cinici se često rugaju toj agresivno radosnoj instituciji zvanoj Radio City Music Hall Christmas Spectacular, kažu – jeftino sentimentalna; i mnogi koji se nađu u publici mišljenja su da bi Božić trebao biti samo biblijska priča. Ali 90-minutni tradicionalni božićni spektakl Radio City Music Halla vrlo je uspješna formula i teško je odande otići, a ne misliti da su i Rockettes, zapravo, bit blagdana. S opakom preciznim highkickingom i tap-dancingom one su apsolutne zvijezde showa. Jer – nije sve u specijalnim efektima, nije sve tehnologija. Plesni ansambl Radio City Music Halla – Rockettes – najveća su kreacija. Sedamdeset dvije fenomenalne noge dižu se i spuštaju, kao treptaj oka, njihov savršeni sklad, ujednačenost pokreta, dokaz je discipline ljudskog tijela. I dah vam oduzima. Dugonoge i talentirane Rockettes jesu istinske zvijezde ovog showa i, sa pet predstava dnevno, sedam dana na tjedan, već punih 75 godina… simboli New Yorka i pravo blago Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG