Linkovi

U posjetu 'Vrtu protjecajućih mirisa' Knjižnice Huntington


Knjižnica Huntington, u Los Angelesu, obrazovna je i istraživačka ustanova, kompleks koji čine knjižnica, s rijetkim knjigama i rukopisima uglavnom s područja američke i britanske povijesti i književnosti, zatim vrijedna zbirka umjetnosti, te izvanredni botanički vrtovi. Upravo se vrše zadnji radovi na tradicionalnom kineskom vrtu čije otvaranje se očekuje početkom iduće godine. Kompleks je napravljen po uzoru na vrtove u kineskom gradu Suzhou pa je tako i na kineskom vrtu u Huntington Library radilo 50 specijalista iz Suzhoua.

Poznat kao Garden of Flowing Fragrance, vrt je, s osam paviljona i pet kamenih mostića, smješten oko jednog umjetnog jezera, na prostoru veličine gotovo jednog i pol hektara. U planu je njegovo proširenje na preko pet hektara. U sklopu kompleksa bit će i čajana i trgovina čajevima.

Tradicionalni umjetnici i jedna kalifornijska kompanija za pejsaznu arhitekturu zajedno su redili na kineskom vrtu. Xu Ji Fan, kao i drugi kineski majstori, došao je iz Suzhoua, slavnog po njegovim vrtovima. Suzhou je, kaže on, poznat po rezbarenju, u drvetu i kamenu, i po svilenom vezu, jednako kao i po svojim klasičnim vrtovima.

Xie Yizhong je inzenjer u kompaniji China Suzhou Garden Development koja je i izradila ukrasne keramicke plocice i rezbareni kamen. Dijelovi su izradjeni rucno, u Kini, i potom sastavljeni u Kaliforniji, tijekom zadnjih sest mjeseci. On i njegovi ljudi, kaze Xu, sretni su sto tradicionalnu kinesku kulturu prenose u Ameriku. Posjetitelji ce moci setati, razmisljati, uzivati u prizorima u kakvima su davno mogli i Konfucije i njegovi ucenici.

Kineski vrtovi stvaraju prirodne scene i spajaju ih s kineskom umjetnoscu i arhitekturom. Na takvim se mjestima i razmisljalo o kineskoj poeziji. Laurie Sowd, iz Huntington Library, kaze da ce posjetitelji moci saznati vise o kineskoj povijesti i kulturi. "Vidjet ce primjere kaligrafije, raznih umjetnika-krasopisaca. Rucno su ih u kamenu urezali nase kolege iz Suzhoua. Ponekad je to ime paviljona, ponekad naziv mjesta ili pogleda koji se s njega otvara, ili povijesna, pjesnicka aluzija."

Huntington Library je na glasu po svojim zbirkama zapadne umjetnosti, povijesnim knjigama, te po lijepim vrtovima; njen predsjednik, Steve Koblik,kaze da ce novi vrt otvoriti pogled u jednu od velikih svjetskih kultura. "Bit ce to mjesto na kojemu ce posjetitelj moci o kineskoj kulturi uciti na razne nacine. I bit ce to brzi uvod u jednu od najvaznijih svjetskih kultura i ocito onu koja ce, u 21. stoljecu, biti glavni partner Sjedinjenim Drzavama."

Kineski vrt u Knjižnici Huntington bit će otvoren 23. veljače, odmah nakon kineske Nove godine.

XS
SM
MD
LG