Linkovi

Na Baliju dogovoreni pregovori o novom globalnom sporazumu o zatopljavanju


Izaslanici na Međunarodnoj konferenciji o klimatskim promjenama, u Indoneziji, složili su se oko plana pregovora o novom sporazumu o globalnom zatopljavanju, do 2009, koji bi zemlje trebale ratificirati do 2012. Sporazum je postignut nakon što je, u posljednjem trenutku, izaslanstvo Sjedinjenih država preokrenulo svoj dotadašnji stav i složilo se s ostalim sudionicima.

Nakon dva dana praktički neprekinutih pregovora, uspjeh konferencije Ujedinjenih naroda ovisio je o samo jednoj točki: hoće li se Sjedinjene Države prikloniti prijedlogu zemalja u razvoju, bloku G77, po kojemu bi bogate zemlje siromašnima pružile veću financijsku pomoć u razvoju čistih tehnologija?

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, koji se neplanirano vratio na konferenciju, kako bi potaknuo postizanje dogovora, apelirao je za fleksibilnošću u dogovaranju.

"U rukama držite mogućnost da ljudima diljem svijeta pružite uspješan ishod ovog skupa. Svjestan sam da ste jako radili već dva tjedna, mnoge dane i noći, ali moram vam jasno reći: vaš posao još nije okončan!", rekao je gospodin Ban.

Kratko potom, dvoranom se prolomio pljesak kada je čelnica američkog izaslanstva Paula Dobriansky dramatično objavila da Sjedinjene Države odustaju od protivljenja prijedlogu skupine G77: "Gospodine predsjedavajući, dozvolite mi da objavim da se slažemo i pridružujemo konsenzusu."

Predsjedatelj skupine G77 Munir Akran rekao je da su se zemlje u razvoju mučile na konferenciji da se čuje i njihov glas: "Zemlje u razvoju su ovdje na konferenciji vodile bitku protiv struje kako bismo predstavili i zaštitili naše legitimne interese. Borili smo se ne korak po korak, nego pedalj po pedalj da bismo osigurali da završni dokument odražava i naše ciljeve i interese."

Postignuti konsenzus naziva se 'Smjernicama iz Balija', a put do njega trajao je 13 dana, dan duže nego što se planiralo.

Smjernice službeno pokraću do sada najambiciozniji plan u borbi za smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova koji izazivaju globalno zatopljavanje. Novi globalni sporazum o klimi proći će kroz dvije godine pregovora, a na koncu će zamijeniti Protokol iz Kyota o klimatskim promjenama, koji istječe 2012. godine.

Pod pritiskom Sjedinjenih Država, smjernice ne uključuju specifične ciljeve smanjenja emisije koje su većina zemalja, na čelu s Europskom unijom, željele unijeti u dokument. Sjedinjene Države, uz podršku Kanade i Japana, kažu da specifični ciljevi trebaju biti postavljeni tijekom pregovora koji će tek sada započeti.

Smjernice, međutim, kažu da bi izvješće UN-ovog panela znanstvenika - Intergovernmental Panel on Climate Change - trebalo biti korišteno kao okvir i vodič u pregovorima. Brojka iz tog izvješća - 25 do 40 posto smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova - spomenuta je u bilješkama.

Pregovarači u predstojećim razgovorima zaduženi su za iznalaženje načina sa smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova i pomaganje zemljama u razvoju čistom tehnologijom i financijskom pomoći.

XS
SM
MD
LG