Linkovi

Film tjedna: 'Okajanje'


Sezona književnih ekranizacija na filmskim platnima nastavlja se najnovijim hitom, nominiranim za sedam Zlatnih globusa. Film "Atonement", 'Okajanje', ljubavna je priča iz Drugog svjetskog rata, ispričana u romanu britanskog pisca Iana McEwana, objavljenog 2001.

Najvrućijeg dana ljeta 1935. godine, 13-godišnja Briony gleda kroz prozor par koji stoji kraj vrtne fontane: njezina starija sestra Cecilia s Robbiejem, zgodnim sinom domaćice ovog velikog engleskog imanja. Briony ne može čuti o čemu njih dvoje razgovaraju, ali je svejedno opčinjena prizorom koji se odvija pred njenim očima. Scena se ponavlja, ali ovaj put iz perspektive mladog para kraj fontane, koji se prepire oko jedne antičke vaze.

Briony je maštovita - prema vlastitim aspiracijama – buduća spisateljica, ali u svojoj mladenačkoj naivnosti ne može razumjeti osjećaje koje dijele Cecilia i Robby … čak niti kada prisluškuje njihove riječi u strastvenom zagrljaju. U očima trinaestogodišnjakinje, Robbie silom grli Ceciliju. Nesporazum i nerazumijevanje dovode i do fatalne optužbe. S tom optužbom, tri života budu zauvijek izmijenjena. No, Drugi svjetski rat se bliži i do trenutka kada Briony shvati što je učinila, za mnoge je stvari već prekasno.

Škotski glumac James McAvoy glumi Robbieja. "On se u društvu nalazi u čudnom položaju, onom koji ljude plaši. On je čovjek iz radničke klase koji živi iznad svojih prihoda, ima ambicije da postane liječnik i vjerojatno će te ambicije i ostvariti. To užasava one u njegovoj klasi, a i one iznad njega … to je početak raspada klasne strukture u Britaniji; isto tako, i početak emancipacije žena … ali ne baš u tom trenu. Ovdje se to događa deset godina prerano," kaže McAvoy.

Keira Knightley glumi Ceciliju. Kaže da se tragedija priče krije u ratom rastrganom odnosu s Robbiejem, ali i u putu patnji kojim prolazi njezina mlađa sestra Briony. "Greške koja ona napravi razumljive su … ljudske. Ona je dijete koje gleda seksualnu napetost između dvije odrasle osobe. Zašto bi ona to razumjela? Pokušava smisleno objasniti to što vidi i misli da govori istinu. Kasnije, kada shvati koliko je bila u krivom i nepravedno optužila Robbieja, pokušava to ispraviti. Mislim da je potrebna jako, jako snažna ličnost da bi se to i učinilo. I film i knjiga natjeraju vas da se suočite s nekim pitanjima o samome sebi," kaže Knightley.

Lik Briony tumače tri glumice: irska tinejdžerka Saiorse Ronan predstavlja lik u dobi od 13 godina; Romola Garai preuzima osamnaestogodišnju Briony, i, konačno, 70-godišnju Briony glumi Vanessa Redgrave. "Osjećala sam snažnu bliskost s romanom jer on pokriva vrijeme mojih roditelja, kada su oni bili mladi. Tu je i rat, koji sam i ja iskusila … Dunkirk … svi muškarci u mojoj obitelji bili su u ratu i ja sam čitala njihova pisma, slušala njihove priče. To je vrijeme doslovno u mojoj krvi, poznato mi je kao da se radi o mom životu. Ali, naravno, to su životi nekih potpuno drugih ljudi," kaže Redgrave.

Redatelj filma je Joe Wright, čiji je prvi film, 2005, bio također književna adaptacija – 'Ponos i predrasude', Jane Austin. Kaže da mu je cilj bio – kao i prvi puta – ostati vjeran duhu izvornika. "Moj je izazov ustvari bio da otkrijem način izražavanja McEwanove spektakularne knjige u kinematografskom obliku. To je za mene bilo vrlo uzbudljivo."

Za ekranizaciju, roman je pretvorio u scenarij Christopher Hamptom. Glumačka postava uključuje i Brendu Blethyn i Benedicta Cumberbatcha. Glazbenu podlogu skladao je Dario Marianelli.

XS
SM
MD
LG