Linkovi

Brusnice poput antibiotika


Brusnice su sitne američke bobice koje posjeduje svojstva od ogromne koristi po zdravlje. Zapravo, to se voće smatra jednom od najzdravijih vrsta hrane. Znanstvenici rade na otkrivanju sve više karakteristika ovog voća te uzroka zbog kojih bi njihov kemijski sastav mogao smanjiti prekomjernu upotrebu antibiotika.

Sok od brusnica već se odavno koristi kao domaći lijek protiv infekcije mokraćnih puteva. Znanstvenim studijama učinkovitost brusnica u liječenju ovih infekcija je i službeno dokazana, ali tek je nedavno otkriveno zašto. Profesorica Terri Camesano inžinjerka je kemije na institutu Worcester Polytechnic u saveznoj državi Massachusetts gdje brusnice predstavljaju važnu poljoprivrednu kulturu. Ona je predvodila istraživanje kojemu je cilj bio otkriti učinak kemijskih spojeva u brusnica na molekularnoj razini. Rezultat: otkriće kemijskog spoja koji mijenja strukturu bakterije Escherichia coli, uzročnika infekcije mokraćnog sustava.

"Da bi se razvila infekcija mokraćnih puteva, Escherichia coli mora se vezati za bubrežne stanice ili za one u mokraćnim izvodnim kanalima. Ono što sok od brusnica može napraviti je da promijeni tu bakteriju i time spriječi njeno vezivanje za stanice mokraćnog sustava. Tako smo saznali da on sprečava upalu," kaže Camesano.

Od brusnica se može napraviti mnogo vrsta jela, no najviše ih se konzumira u obliku soka. Količina soka od brusnica potrebna da se spriječi infekcija je vrlo mala, kaže profesorica Camesano. Svega jedna čaša dnevno!

No, brusnice su učinkovite protiv infekcija uzrokovanih Escherichiom coli u bilo kojem obliku. Osim toga, njihov pozitivan učinak po zdravlje nije ograničen samo na infekcije mokraćnih puteva. Brusnice, dodaje gospođa Camesano, mogu smanjiti “loši kolesterol” te poboljšati “dobri kolesterol.” Osim toga, mogu smanjiti i rizik od srčanih bolesti, spriječiti kvarenje zubi, te pomoći u liječenju čira i raka želuca.

Terri Camesano kaže da bi brusnice, odnosno kemijski spojevi u njima, konačno mogli smanjiti potrebu za antibioticima. Američki Nacionalni institut za zdravlje financira istraživanja o utjecaju brusnica na srčane bolesti, te o drugim pozitivnim svojstvima ovog kiselog, kao rubin crvenog voća.

XS
SM
MD
LG