Linkovi

Predsjednički kandidati gledaju prema Iowi


Američki predsjednički kandidati usredotočavaju se na saveznu državu Iowu gdje će imati prvi test za otprilike tri tjedna. Naš novinar Jim Malone osvrće se na najnovije trendove u američkoj predizbornoj utrci.

U svojoj posljednjoj javnoj debati prije stranačkih izbora u Iowi 3. siječnja, demokratski predsjednički kandidati su iznosili pred publiku svoje planove o ekonomije, trgovini, zdravstvenoj zaštiti i ratu u Iraku. Posljednje ankete pokazuju da na demokratskoj strani postoji bitka u tri smjera u Iowi između senatorice Clinton iz New Yorka, senatora Obame iz Illinoisa i bivšeg senatora Johna Edwardsa iz North Caroline.

Obama tvrdi da će on biti nositelj promjena bude li u studenome sljedeće godine izabran za predsjednika. "Mislim da možemo pružiti bolju ekonomsku sigurnost, da možemo obnoviti svoj položaj u svijetu i da možemo osigurati svijetlu budućnost našoj djeci. Ali to možemo učiniti jedino ako imamo hrabrost da se mijenjamo".

Senatorica Clinton je uzvratila da je njeno iskustvo čini prikladnijom da donese promjene u Washington. "Neki vjeruju da do promjena dođe ako ih zatražite. Neki vjeruju da do njih dođe ako im se nadate. Ja vjerujem da do njih dolazi ako mukotrpno na njima radite. To je ono što ja činim cijeli svoj život".

Bitka na republikanskoj strani također je neizvjesna. Prema posljednjim anketama, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee preuzeo je vodstvo u Iowi. On je govorio o svom čelničkom stilu tijekom republikanske debate u srijedu. "Još sam uvijek sam ispunjen strahopoštovanjem time što ova zemlja dopušta klincu poput mene mogućnost da postane predsjednik. Pokušat ću da ne zaboravim odakle dolazim i gdje bi ova zemlja trebala ići".

Huckabeejev uspjeh dolazi na uštrb bivšeg guvernera Massachusettsa Mitta Romneya. Obojica se bore za glasove tzv. društvenih konzervativaca koji se protive pravu na pobačaj i pravima homoseksualaca i koji su u većini slučajeva duboko religiozni.

U posljednjoj republikanskoj debati, Romney je pokušavao dokazati da je njegova politika konzervativnija od Huckabeejeve. "Ako želite snažniju Ameriku, nemojte gledati prema Washingtonu, gledajte pronaći način kako da se osnaži američki narod".

Među drugim republikanskim kandidatima nalazi se bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani, senator iz Arizone John McCain i bivši senator iz Tennesseeja Fred Thompson. U predsjedničkoj republikanskoj utrci nalaze se i tri člana Zastupničkog doma američkog Kongresa – to su kongresnici Duncan Hunter iz Kalifornije, Tom Tancredo iz Kolorada i Ron Paul iz Texasa.

Nakon primarnih izbora u Iowi slijedi vrlo intenzivan raspored primarnih, odnosno stranačkih izbora tijekom siječnja, što će sve kulminirati tzv. "Super utorkom", kad će preko 20 saveznih država održati neki oblik stranačkih izbora na kojima će se odlučiti za svog predsjedničkog kandidata.

XS
SM
MD
LG