Linkovi

Gore: 'SAD glavni krivac za opstruiranje postizanja napretka na Baliju'


Bivši američki dopredsjednik Al Gore izjavio je da su Sjedinjene Države prvenstveno odgovorne za opstruiranje napretka na konferenciji na Baliju. Gore je pozvao izaslanike da krenu naprijed i sklope sporazum bez Sjedinjenih Država. Dodao je da će se američki stav o globalnom zatopljavanju najvjerojatnije promijeniti nakon predsjedničkih izbora sljedeće godine.

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino izjavila je da Goreovi komentari "nisu konstruktivni" za razgovor o ovom pitanju. Dodala je da nisu samo Sjedinjene Države izrazile "zabrinutost i iznenađenje" nacrtom dokumenta u kojem se navode konkretni brojevi za smanjivanje ispuštanja stakleničnih plinova. Bivši dopredsjednik Gore obratio se skupu na Baliju nakon što je u ponedjeljak primio Nobelovu nagradu za mir, zbog svog rada na promicanju svijesti o globalnom zatopljavanju.

Inače, Europska unija prijeti da će bojkotirati američke razgovore o globalnom zatopljavanju sljedeći mjesec, optužujući Washington da blokira ciljeve za velika smanjivanja ispuštanja stakleničnih plinova na konferenciji Ujedinjenih naorda o klimatskim promjenama na Baliju. Predstavnik Europske unije danas je u Indoneziji izjavio da bi održavanje susrete vodećih ekonomskih zemalja bilo besmisleno, ako ne uspiju razgovori na Baliju. Europska unija i većina od 190 zemalja okupljenih na konferenciji na Baliju želi da se utvrdi kvota od 25 do četrdeset posto smanjivanja ispuštanja stakleničnih plinova. Sjedinjene Države, Kanada i Japan tome se protive.

XS
SM
MD
LG