Linkovi

Alicia Keys živi svoj san


Alicia Keys je dosad osvojila devet nagrada Grammy, jedanaest nagrada Billboard Music, tri priznanja American Music te mnoga druga priznanja. Upravo je izdala svoj četvrti album pod nazivom “As I Am”, koji je, kao i njena prva tri CD-a, postao broj jedan na listi najboljih albuma u Americi. S novim albumom i dva igrana filma, ova joj je godina bila ispunjena poslom.

Nakon što je sa šesnaest godina kao najbolji đak diplomirala na prestižnoj Školi za reproduktivnu umjetnost u New Yorku, Alicia Keys je potpisala ugovor za snimanje svog prvog albuma. Iako je napisala pjesmu za film "Ljudi u crnom", nije s njom uspjela privući pažnju publike. Njena karijera lansirana je zapravo tek 2000. godine, kada ju je zapazio direktor diskografske kuće J-Records, Clive Davis.

Godinu dana kasnije, po potpisanom ugovoru s tom kućom, objavila je svoj prvi nosač zvuka, “Songs in A Minor” . Hit pjesma “Fallin” s tog albuma ustrajala je na vrhu Top liste najboljih 100 pjesama punih šest tjedana, a Alicia je proglašena najboljom pjevačicom te godine. O stvaranju novog albuma “As I Am” Alicia kaže:

"To je potrajalo. Skroz sam se bila isključila od ostatka svijeta te sam osam mjeseci odlazila u studio pisati glazbu za album. Stvarno je nevjerojatan i jako sam zbog toga uzbuđena," kaže Keys.

Na ovom je CD-u Alicia ostvarila suradnju s mnogim talentiranim glazbenicima, poput Johna Mayora i Linde Perry. "To je druga stvar na ovom albumu koja me jako veseli. Napokon radim s ljudima kojima sam se oduvijek divila. Ovakvi projekti stvaraju raznolikost zvuka i način da se prošire glazbeni vidici, da se ode korak dalje. Ludo je. Jedva čekam da ga čujete."

Nakon što su joj prva tri albuma dostigla vrhove glazbenih ljestvica, a novi “As I Am” se našao na prvom mjestu već u prvom tjednu nakon objavljivanja, Keys kaže da nije osjećala pritisak da sa četvrtim albumom mora ponoviti prijašnji uspjeh. "Stvarno nisam o tome brinula. Naravno, ja puno radim i nadam se da će svijet voljeti moju glazbu isto kao što je ja volim. To mi je, zapravo, najvažnije – da ih moja glazba dirne, da osjete to o čemu ja govorim, da dožive sponu s mojom glazbom."

Alicia Keys je ove godine debitirala kao glumica u filmu “Smokin’ Aces” uz Bena Afflecka, Raya Liottu i Andyja Garciju. Nakon toga glumila je i u drugom, “Dnevnik jedne dadilje”, sa Scarlet Johansson. A već je ugovorila i treći film.

"To je film s Hally Berry kojeg ona producira. Priča je to o ženi koja je odrastala u četrdesetim godinama prošlog stoljeća i postala izvanredna klaviristica. Ona je miješane rase, pola bjelkinja, a pola crnkinja. U to je vrijeme, usprkos njenoj stručnosti i kvalitetama, društvo nije moglo prihvatiti. To je vrlo dirljiva priča o ženi koja pokušava pronaći svoje mjesto u svijetu," kaže Alicia Keys.

Od 2001. godine Alicia Keys primila je ukupno 80 glazbenih nagrada. No, njoj je samo 27 godina. Njena karijera tek je na početku. "Ja definitivno živim svoj san i na tome sam strašno zahvalna. Svakoga sam dana zahvalna zbog svega što sam sposobna napraviti. Nemojte me krivo shvatiti – u tom poslu nije sve lako, ja se dosta naradim. Ali ja to volim, a kada netko nešto voli toliko koliko ja volim svoj posao, to je iskustvo prava radost."

Alicia Keys će započeti svoju svjetsku turneju u Europi sljedeće godine, a do tada će nastaviti svirati na malim koncertima diljem Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG