Linkovi

Najnoviji trendovi u američkoj predsjedničkoj utrci


U anketi televizije ABC bivši gradonačelnik New Yorka, republikanac Rudy Giuliani i dalje vodi na nacionalnoj razini pred ostalim kandidatima za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke. Giuliani uživa podršku 25 posto republikanskih birača, bivši guverner Arkansasa Mike Huckebee 19 posto, a bivši guverner Massachussettsa, Mitt Romney 17 posto.

Ovo je najniži postotak za Giulianija ove godine koji je samo u prošlom mjesecu izgubio podršku devet posto konzervativaca. Istodobno, podrška za Mikea Huckabeeja se udvostručila u istom razdoblju.

Kod demokrata, na nacionalnoj razini, vodi Hillary Clinton s 53 posto ispred Baracka Obame koji uživa podršku 23 posto demokratskih birača. Međutim, u saveznoj državi New Hampshire, koja se u prvoj fazi izbornog procesa smatra uz Iowu najbitnijom za kandidate, senator Obama je praktički izjednačio po podršci sa senatoricom Clinton, koja je samo tijekom proteklog mjeseca izgubila pet posto podrške. Anketa također pokazuje da je bivša američka prva dama tih pet posto u New Hampshireu izgubila uglavnom među ženama.

Manje od tri tjedna do stranačkih izbora u saveznoj državi Iowi predsjednička se kampanja intenzivira, a potencijalni kandidati na sve načine pokušavaju steći naklonost glasača. Demokratski senator Barrack Obama privukao je veliku publiku u državama gdje se stranački izbori održavaju rano, kao što su Iowa, New Hampshire i South Carolina, i to zahvaljujući pomoći popularne američke TV voditeljice Oprah Winfrey.

"Zlo mi je od politike na stari način. To je razlog zašto proteklih godina niste vidjeli puno političara u mojim emisijama, jer imam na raspolaganju samo jedan sat," kazala je Winfrey na skupu podrške senatoru Obami.

Barack Obama nalazi se u tijesnoj utrci u Iowi s Hillary Clinton. Iako bivša prva američka dama i dalje predvodi u anketama na nacionalnom planu, njena jednom impresivna prednost posljednjih se tjedana počela smanjivati i u Iowi i u New Hampshireu.

Pet dana nakon izbora u Iowi glasači u New Hampshireu izabrat će svoje kandidate 8. siječnja. I senatorici Clinton pomažu slavne osobe, posebice njezin suprug i bivši predsjednik Bill, koji i dalje uživa ogromnu popularnost među demokratskim glasačima.

Međutim, Hillary Clinton kaže da će se birači na kraju odlučiti između kandidata, a ne slavnih osoba koje ih podržavaju. "Svi žele da ih njihovi pristaše javno podrže, kako bi pridobili birače da glasuju za njihovog kandidata. Međutim, na kraju bit će to izbor za jednog od nas koji se nalazimo u utrci," rekla je Hillary Clinton.

Utrka za predsjedničkog kandidata Republikanske stranke u ovoj fazi izgleda još manje predvidljiva. Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i dalje u Iowi u South Carolini bilježi veliku prednost. Nedavno je Mike Huckabee govorio o svom pristupu vanjskoj politici na televizijskoj mreži Fox. "To je da postupamo na način da nas drugi poštuju i da istovremeno shvate da smo mi izuzetna zemlja, ne zemlja koja će sebe nametati drugima," rekao je Huckabee.

Do uspona Mikea Huckabeeja možda dolazi na uštrb bivšeg gradonačelnika New Yorka Ruddyja Giulianija. Giuliani i dalje vodi među drugim kandidatima na nacionalnoj razini, međutim, zaostaje u državama gdje se izbori održavaju najprije – Iowi, New Hampshireu i South Carolini. On i dalje naglašava svoj oštri pristup prema terorizmu i obećava da će, ukoliko bude izabran, voditi strogu politiku prema aspiracijama Irana da dođe do nuklearnih kapaciteta. Nedavno je dao interview za televizijsku mrežu NBC.

"Naravno, ne želimo uporabiti vojnu opciju. To bi bilo opasno. Bilo bi rizično. Međutim, mislim da bi bilo znatno opasnije i rizičnije da Iran postane nuklearna sila," kaže Giuliani.

Glasovanjem u Iowi, 3. siječnja, počinje zgusnuti mjesec primarnih, odnosno stranačkih izbora, koji će kulminirati 5. veljače na tzv. "Super utorak" kad će više od 20 saveznih država izabrati svoje predsjedničke kandidate u obje političke stranke. Kandidati za nominaciju bit će službeno potvrđeni na stranačkim konvencijama kasnije tijekom sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG