Linkovi

Avanturistička putovanja otvaraju pitanja o opasnostima i osobnoj zaštiti putnika


Dok složenica “avanturističko putovanje” nekima može biti nova, njena popularnost diljem svijeta je u porastu. No, s njom se pojavljuje i zabrinutost o opasnostima i osobnoj zaštiti pri putovanju.

Aron, sin Rochelle Sobel, poginuo je u autobusnoj nesreći koja je tragično okončala njegov avanturistički odmor u Turskoj. Vozač autobusa i svih 21 putnika također su poginuli. Aronu Sobelu je trebalo još dva tjedna da završi studij medicine. A prošlog je mjeseca putnički brod u Antartiku udario u ledenjak. Eli Charne i ostali preživjeli proveli su četiri sata u čamcima za spašavanje čekajući spasilačku ekipu. Još jedan avanturistički odmor koji je nesretno završio.

"Mislio sam da će mi prsti na nogama otpasti. Smrznuo sam se čekajući. Nisam imao ni kapu niti rukavice, smrzavao sam se i bilo mi je mučno u čamcu," sjeća se Eli Charne. Norveški je brod tom prilikom spasio 154 osobe. Početkom ove godine isti norveški brod spasio je putnike još jednog broda nasukanog u području Antarktika.

Broj turista koji putuju na ovaj ledom pokriveni kontinent povećao se više nego duplo od 2000. godine. Sve više putnika želi svoje praznike provesti na udaljenim, avanturističkim mjestima – obično u drugim zemljama i na drugim kontinentima.

Prema podacima Udruženja svjetskog turizma pri Ujedinjenim Narodima, međunarodni je turizam u prošloj godini porastao za šest posto - posebice u Aziji i Pacifiku, Srednjem istoku i Africi. Američko Ministarstvo trgovine kaže da pet posto više Amerikanaca putuje u inozemstvo u odnosu na prošlu godinu. Jedna od trenutno najpopularnijih destinacija je, kažu, Kina, osobito zbog nadolazećih Olimpijskih igara - u ljetu sljedeće godine.

Neki tvrde da turistička industrija nije voljna dati upute putnicima kako izbjeći neke globalne opasnosti jer misle da će ih to preplašiti pa da će odustati od puta. Bill Goldstein je direktor pet putničkih agencija na području Washingtona. "Ako ste oprezni i zastrašeni ovim informacijama, onda nećete ni ići na put. No, ja mislim da bi se putnici trebali informirati i biti na oprezu," kaže Goldstein.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da su prometne nesreće odgovorne za milijun i dvjesto tisuća poginulih na godinu, bilo u domovini ili inozemstvu. Ova organizacija predviđa da će, ukoliko se ništa ne poduzme, smrtnost uzrokovana automobilskim nesrećama do 2020. godine premašiti godišnji broj oboljelih od AIDS-a.

Nakon pogibije njenog sina, Rochelle Sobel je osnovala Udruženje za sigurnost na međunarodnim cestama, kako bi se izborila za univerzalna pravila, poput onih koja vrijede za avione i brodove. "Ceste više ne pripadaju osobama niti zemljama. One pripadaju cijelom svijetu. Vi vozite mojim cestama, ja vašim, pa je ono što nam stvarno treba globalni koncept sigurnosti na cestama," kaže Sobel.

Njen zahtjev je naišao na odgovore. Ujedinjeni su narodi usvojili rezoluciju kojom su započeli prvi Tjedan globalne sigurnosti na cesti. A nakon toga američki Kongres je proveo rezoluciju kojom je odobren dan sjećanja na žrtve nesreća i njihove obitelji.

Rochelle Sobel dodaje da njena organizacija izdaje knjižicu pravila sigurnosti na cestama za studente u inozemstvu. Njeno udruženje pruža putnicima i besplatna izvješća o cestama, s navedenim rizicima i stanju na cestama u 150 različitih zemalja. Ta džepna izdanja objavljena su na 5 jezika. Putnike, na primjer, podučavaju kako na stranom jeziku reći “Da li ovaj taksi ima pojas?” ili “Molim Vas zaustavite auto, moram sada izaći.” Rochelle i njeni uposlenici vjeruju da je oprezan putnik sigurniji. To je globalni napor u ima njenog sina koji je volio život … i avanturu.

XS
SM
MD
LG