Linkovi

Pristaše Republikanske stranke nezadovoljne političarima koji se natječu za predsjedničku nominaciju


Dnevnik New York Times izvještava da su pristaše Demokratske stranke znatno zadovoljniji svojim kandidatima za predsjednika države nego što su to simpatizeri republikanske stranke.

Prema anketi koju je newyorški list proveo s televizijskom mrežom CBS, polovina od onih Amerikanaca koji se smatraju republikancima nije još odlučila za koga će glasati na primarnim, stranačkim izborima, koji će se u prvoj polovici sljedeće godine održavati po saveznim državama a cilj im je izabrati predsjedničkog kandidata stranke koji će se natjecati za Bijelu kuću, na nacionalnim izborima početkom studenog sljedeće godine.

Najpopularniji republikanci su bivši gradonačelnik New York Cityja Rudy Giuliani, bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee te bivši guverner Massachussettsa Mitt Romney – iako je podrška svakom od njih razmjerno 'mlaka', pokazuje ova anketa.

Pristaše Demokratske stranke s mnogo više entuzijazma prate utrku među svojim kandidatima, od kojih je i dalje najpopularnija senatorica iz New Yorka, Hillary Clinton, a za njom slijede senator iz Illinoisa Barack Obama i bivši senator iz Sjeverne Karoline, John Edwards.

Hillary Clinton je najpopularnija jer većina pristaša Demokratske stranke smatra da je ona najspremnija za Bijelu kuću, te da je Barack Obama razmjerno neiskusan. Jedna od glavnih prednosti newyorške senatorice je njezin suprug, Bill, vrlo popularan ne samo među demokratima već i u javnosti općenito – piše New York Times.

Veći entuzijazam među oporbenim demokratima ovaj list objašnjava posvemašnjim nezadovoljstvom Amerikanaca situacijom u zemlji. Većina građana smatra da je ekonomija u lošem stanju te da će biti i gore. Većina također misli da se 'zemlja kreće u krivom smjeru'. Najvažnijim problemom ispitanici u ovoj anketi smatraju Irak.

******

Dnevnik Philadelphija Inquirer objavio je osmrtnicu za blues gitarista Jerryja Ricksa, koji je bio poznat kao Philadelphia Jerry Ricks, a koji je prekjučer preminuo nigdje drugdje nego u Rijeci. U Hrvatskoj je živio posljednjih šest mjeseci. Imao je tumor na mozgu.

'Jerry Ricks je muzicirao pod utjecajem tradicionalnog delta bluesa, a prije četrdesetak godina bio je dio žive folk-scene u najvećem gradu Pennsylvanije.

Prije dva mjeseca, njegovi kolege i učenici u Philadelphiji su organizirali dobrotvorni koncert na kojem je prikupljeno oko 10 tisuća dolara za njegovo liječenje u Hrvatskoj – piše Philadelphia Inquirer.

XS
SM
MD
LG