Linkovi

Presuda 'Vukovarskoj trojci' za Carlu del Ponte iznenađenje


Carla Del Ponte održala je danas svoju posljednju press konferenciju u zgradi Ujedinjenih Naroda. Ona smatra da bi Haški tribunal za ratne zločine počinjene na prostorima bivše Jugoslavije trebao biti otvoren i poslije 2010. godine, ukoliko do tada ne budu uhićeni Ratko Mladić i Radovan Karadžić. Dok se njih dvojica ne nadju na sudu, ona smatra da bi Haški tribunal trebao ostati otvoren.

Takodjer je govorila i o tome zašto Karadžić i Mladić nisu bili uhićeni. Kao glavnog krivca obilježila je Srbiju, ali je rekla isto tako da od 1995. do 1998. godine NATO savez nije uhitio njih dvojicu, te da je tada bilo vrlo lako uhitniti Radovana Kardžića, ali da to nisu htjeli, i da je to bila politička odluka. Nakon toga, Karadžić i Mladić su se počeli kriti. Ona tvrdi da je Karadžić bio u Srbiji sve do 2004. godine a da točno zna gdje se još uvijek nalazi Mladić u Srbiji, ali da ne zna gdje je sada Radovan Karadžić.

Odgovarajući na pitanje o Vukovarskoj trojci, gospodje Del Ponte je rekla da je za nju presuda vukovarskoj trojci doista bila iznenadjenje. Dodala je da se tužiteljstvo žali na takvu odluku, jer pet godina, rekla je, za takve zločine nešto nevidjeno.

Carla Del Ponte govorila je i o sudjenju generalu Anti Gotovini, koje će početi iduće godine, te je rekla da se radi na prikupljanju svjedoka, i da se Gotovni ne može vjerovati da će se vratiti ponovno na sud zbog toga što se četiri godine krio od tog istog suda.

Carla Del Ponte krajem ove godine odlazi na mjesto švicarske veleposlanice u Argentini.

XS
SM
MD
LG