Linkovi

Vijeću sigurnosti predstavljeno izvješće diplomata o budućnosti Kosova


Međunarodni diplomatski posrednici predstavili su Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda svoje izvješće o budućnosti Kosova. Više od deset europskih zemalja, kao i Sjedinjene Države, najavile su da će priznati državnu neovisnost Kosova, čemu se Srbija i Rusija protive. Beograd i Moskva tvrde da bi to bilo kršenje međunarodnog prava. Jedan stručnjak za Balkan smatra da bi pitanje Kosova moglo dodatno produbiti razlike između Zapada i Rusije, a moglo bi značiti i povratak nasilju u regiji.

Završio je posljednji, četveromjesečni krug pregovora o budućnosti Kosova, pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država, Europske unije i Rusije. Beograd i Priština vrlo su daleko od kompromisa. Međunarodna trojka svoje zaključke o problemu podnijela je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moonu.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu najavio je da će pokrajina 'uskoro' proglasiti državnu neovisnost. Srbija želi da se pregovori nastave, dok se ne pronađe rješenje prihvatljivo obim stranama. Beograd je Kosovu ponudio autonomiju, no protivi se nezavisnosti.

Charles Kupchan iz utjecajnog Vijeća za međunarodne odnose u New Yorku smatra da za dodatne pregovore nema razloga. "Beograd i Priština vrlo su daleko. Razlike se za vrijeme pregovora uopće nisu smanjivale. Niti jedna strana nije za kompromis. Bojim se da smo pred situacijom u kojoj će doći do vrlo velikih podjela između Moskve i Washingtona, kao i Moskve i Europske unije."

Rusija smatra da o tom pitanju treba odlučiti Vijeće sigurnosti, u kojem je Moskva - prijetnjom veta – već blokirala plan o nadziranoj državnoj nezavisnosti Kosova, koji je Zapad podržao. Charles Kupchan smatra da je upravo ovakav ishod neizbježan: da će novu državu Kosovo nadgledati međunarodna zajednica, prvenstveno kada je u pitanju poštivanje manjinskih prava.

Međutim, kaže ovaj američki stručnjak za Balkan, zapadne se zemlje moraju spremiti za posljedice te odluke. "Neupitno je da će to biti teška situacija. Doći će do etničkih podjela, a rješenje nije odobrilo Vijeće sigurnosti," kaže Kupchan.

Naš sugovornik smatra da međunarodna zajednica mora biti spremna da djeluje odlučno – na Kosovo treba poslati dodatne snage specijalne policije, a postojećem kontingentu NATO saveza treba dati veću fleksibilnost. "Odgađanjem kosovske nezavisnosti, doći će do erupcije spontanog nasilja. Međutim, ako se Kosovo amputira od Srbije, nasilja neće biti tako mnogo – što je svakako bolje nego da dođe do velikog sukoba."

Beograd je najavio da će prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje bi - priznanjem Kosova kao države – narušile srbijanski teritorijalni integritet. Zapovjednik snaga NATO saveza, general Bentz Craddock izjavio je da su njegove postrojbe spremne odgovoriti na nasilje.

XS
SM
MD
LG