Linkovi

Web stranica tjedna: sve o Antarktiku


Ovotjedno odredište 'websitea tjedna' su nam dvije web stranice, dva različita portala koji rade zajedno kako bi znanstvenicima i zainteresiranoj široj javnosti pružili dosad najdetaljnije satelitske prikaze Antarktika ikad objavljene na Internetu.

Projekt se naziva LIMA - što je kratica za Landsat Image Mosaic of Antarctica -, a dužnosnik NASA-e Robert Bindschadler kaže da i Američka agencija za istraživanje svemira i Nacionalna agencija za geološka mjerenja pružaju komplementarne web stranice koje pomažu u pristupu podacima:

"Podaci se nalaze na web sajtu http://lima.usgs.gov. Ta stranica pruža vrlo dobar preglednik slika, a podaci se mogu i kopirati. Drugi sajt, http://lima.nasa.gov, usredotočen je na obrazovnu i promidžbenu stranu, koristeći projekt LIMA kao odskočnu dasku. Dakle sada, s ovakvim fantastičnim pomagalima, više stvarno nema nikakvih izgovora da se ne sazna više o Antarktiku. Mi smatramo da je to vrlo važno za širu javnost," kaže Bindschadler.

Većina korisnika vjerojatno počinje sa stranicom http://lima.nasa.gov, gdje uvodni materijal pomaže u ovladavanju orijentacijskim podacima o zamrznutom, sedmom, kontinentu. "Nudimo obrazovne online tečajeve s vježbama koje su obrazovni eksperti sastavili za nastavnike. Tu su znanstveni dokumenti koje se može pročitati, kao i poveznice na druge skupine informacija, a s jednim appletom se može pratiti pomicanje pukotina."

Drugi sajt, http://lima.usgs.gov, pruža pogled na Antarktik, uključujući i razne načine na koji se prikazi mogu pregledavati. Recimo, jedan problem kod slika Antarktika je da bjelina snijega otežava uočavanje pojedinosti; digitalna tehnologija u tome pomaže dodajući kontraste satelitskim slikama.

Robert Bindschadler kaže da se podaci mogu kopirati na vlastiti kompjuter, ali i upozorava: svaka je pojedina datoteka zaista velika kako pružila najdetaljnije moguće prikaze, kakvi se ovdje nude po prvi puta i potpuno besplatno svima u svijetu.

XS
SM
MD
LG