Linkovi

Republikanac Mike Huckabee - baptistički svećenik koji želi postati predsjednik


Bivši guverner Arkansasa Mike Huckabee i senator Barack Obama prema najnovijima anketama predvode svoje stranke u saveznoj državi Iowi, gdje će se republikanci i demokrati najprije odlučiti o svom predsjedničkom kandidatu. Porast popularnosti ove dvojice kandidata mnogi pripisuju podršci koju su posljednjih dana dobili od američkih zvijezda. Senatora Obamu javno je podržala popularna TV voditeljica Oprah Winfrey, dok se za Mikea Huckabeea glasno izjasnio glumac Chuck Norris.

Huckabee, inače dosad slabo poznat izvan svoje savezne države, provodio je niskobudžetnu kampanju sa slabim izgledima za republikansku predsjedničku nominaciju. Ipak u Iowi je po popularnosti pretakao Mitta Romneya, koji je dosad uživao najveću podršku.

Pedeset dvogodišnji Huckabee postao je miljenik medija, a najnovija zajednička anketa lista Los Angeles Times i Bloomberga pokazuje da je i na nacionalnoj razini postigao značajni rezultat gdje uživa podršku 17 posto ispitanika, odmah iza vodećeg bivšeg gradonačelnika New Yorka Ruddyja Giulianija kojeg podržava 23 posto republikanaca na nacionalnoj razini.

Međutim, kako javlja naša novinarka Cindy Saine, Huckabee i dalje zaostaje u prikupljanju novca za svoju kampanju iza drugih republikanskih kandidata.

Mike Huckabee projicira optimizam i često u svojoj kampanji koristi auto-ironiju. Sebe je pozicionirao kao dopadljivog kandidata bez odviše izgleda. Jedan novinar ga je upitao zašto se uključio u predsjedničku utrku.

"Mogao bih početi tako da kažem da sam skroz poludio, međutim, to vjerojatno nije odgovor koji biste htjeli objaviti. Ne, mislim da Amerika treba pozitivno i optimistično čelništvo kako bi se obnovio duh nacije" - odgovorio je Mike Huckabee.

Obraća se tzv. društvenim konzervativcima. Propovijeda duboka religiozna vjerovanja, kao što je protivljnje pobačaju i istospolnim brakovima. Međutim, ovog baptističkog svećenika teško je kategorizirati. Primjerice, ima sastav u kojem svira bas gitaru. Ime sastava je Capitol Offense.

Nekoliko glasača u jednom restoranu u New Hamsphireu, koji su nazočili jednom Huckabeejevom skupu, kaže da im se sviđa ono što su vidjeli.

"Ima puno dobrih ideja. Prizemljen je. Voli pse. Svira gitaru. Što još možete tražiti" - kaže jedan stanovnik New Hampshirea.

NARRATOR: Poslušajmo još jednog glasača iz New Hampshirea: "Odgovara na pitanja, drži se svojih načela, to su kvalitete koje je dobro vidjeti kod političara."

Mike Huckabee je upravljao saveznom državom Arkansas od 1996. do 2007. godine. Ismijao je antiporesku dogmu svoje vlastite stranke tako što je povećao poreze da bi financirao zdravstvenu zaštitu djece. Neki analitičari kažu da bi Huckabeejeva kombinacija društvenog konzervativizma i ekonomskog populizma mogla biti jako privlačna bijeloj i crnoj radničkoj klasi na Jugu i Srednjem zapadu.

Često spominje jednog drugog bivšeg guvernera Arkansasa koji je također došao iz radničke obitelji u malom mjestu Hope – Billa Clintona. Clinton je dva puta pobijedio na izborima za predsjednika.

Mike Huckabee je prošao kroz nekoliko preobražaja. Kao prvi muškarac u svojoj obitelji koji je diplomirao na fakultetu postao je guverner. Kasnije je na zahtjev liječnika izgubio skoro 50 kilograma, preobražavajući se u maratonca.

Sad se analitičari pitaju može li kandidat koji je zaostajao u anketama pred svojim protivnicima postati vodeće ime republikanske predsjedničke utrke. Politički analitičar Stuart Rothenberg kaže: "Mislim da je Huckabee zabilježio određenu prednost kad su konzervativni republikanci počeli tražiti kandidata s kojim su u potpunosti zadovoljni. Nitko od stvarnih vodećih kandidata ne odgovara tom opisu. Huckabee bi mogao biti taj koji odgovara."

Iako kritičari kažu da on praktički uopće nema nikakvog iskustva na polju vanjske politike, Huckabee zauzima žestoke stavove protiv terorizma, isto kao i drugi republikanski kandidati: "Nikad nećemo u potpunosti razumjeti dubinu fanatizma koja pokreće islamofašizam, i stoga moramo osigurati da svaki Amerikanac razumije da je prijetnja našoj slobodi istinska."

Huckabee je izjavio za Glas Amerike da vjeruje kako može osvojiti nominaciju svoje nominacije – bez velikih količina novca i kampanje organizirane na nacionalnoj razini: "Pomislite gdje smo samo počeli, na samom dnu, i otada se samo uspinjemo. Drugi su počeli na vrhu. Vrlo se malo njih koji su počeli na vrhu ili pri vrhu još uvijek tamo nalazi. I dok drugima voda prodire u brodove ili su se nasukali, mi plovimo punim jedrima."

Glasači u New Hamshireu i Iowi bit će prvi koji će odlučiti je li Mike Huckabee spreman da trči na najvećem maratonu svog života, utrci za Bijelu kuću.

XS
SM
MD
LG