Linkovi

Američko-ruski odnosi sučeljeni s novim izazovima


Odnosima Rusije sa Zapadom prijeti ponovno pogoršanje nakon što su zapadnjački čelnici i institucije prošlotjedne parlamentarne izbore u Rusiji proglasili nepravednim i nedemokratskim. To je jedan od razloga zašto strani promatrači predviđaju tešku godinu glede američko-ruskih odnosa.

Američki predsjednik George Bush kaže da je u razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom izrazio zabrinutost oko navodnih nepravilnosti u provedbi parlamentarnih izbora u kojima je pobijedila njegova stranka Ujedinjena Rusija.

Predsjedniku Bushu u ovoj su se kritici prošlonedjeljnog glasanja pridružile zemlje i institucije zapadne Europe. Vijeće Europe i OESS izjavili su da su izbori bili “nepravilni” i da nisu zadovoljili demokratske standarde. Dodali su i da su mediji otvoreno favorizirali vladajuću stranku, te da je ruski izborni zakon spriječio politički pluralizam u zemlji. Izbori i navodi o njihovoj nepravilnosti događaju se u vrijeme napetosti u rusko-američkim odnosima, posebno sudeći po nedavnim retoričkim izmjenama koje su nalikovale verbalnim napadima iz doba Hladnog rata.

Zamjenik državnog tajnika u vrijeme Clintonove administracije, Strobe Talbot, rekao je za Glas Amerike da se Rusija već duže vrijeme udaljava od demokracije:

"Jasno je da će Rusija sama odlučiti u kojem će smjeru ići dalje. Ja po tom pitanju ostajem optimist i vjerujem da će smjer koji će Rusija odabrati, dugoročno gledano, omogućiti ruskom narodu istinski izbor, te će uključiti mnogo više transparentnosti, a manje političke i financijske korupcije koja je sada toliko očita."

Angela Stent, profesorica na Sveučilištu Georgetown, donedavno je bila članica Nacionalnog obavještajnog vijeća, vladinog centra za strateška razmišljanja. Ona ističe da se Rusija protivi brojnim inicijativama američke vanjske politike:

"S Rusijom moramo raspraviti o nemalom broju problema koji se tiču vanjske politike. Mnogi od njih bit će aktualni već za koji mjesec, u sljedećoj godini. Oni uključuju Iran, Kosovo, Sporazum o konvencionalnim snagama u Europi, Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa, proturaketnu obranu…Po svim se tim pitanjima Rusija ne slaže sa Sjedinjenim Državama. Zapravo, Rusija bi željela odgoditi rješavanje tih problema sve dok zaista ne bude dovoljno snažna da ima odlučujuću riječ u njihovom rješavanju."

Gospođa Stent kaže da izazov pred Sjedinjenim Državama pri pregovaranju s Rusijom leži u njihovoj usredotočenosti na svoje vitalne interese:

"Moramo surađivati s Rusijom. Izazov je u tome što moramo staviti naglasak na pitanja koja su nama od ključnog interesa, bez obzira što se događa unutar Rusije. To znači da vjerojatno moramo prihvatiti činjenicu da se ono, čemu smo se nadali, u Rusiji nije obistinilo, ili smo možda krivo razumjeli što se zapravo događalo. No, svejedno s Rusijom moramo raditi."

Stručnjak za Rusiju Strobe Talbot je trenutno direktor institucije Brooklyn, nevladine organizacije u Washingtonu. On kaže da bi Rusija trebala imati udjela u svjetskom čelništvu tijekom – kako kaže - “uzbudljivog, ali prilično opasnog stoljeća.” No, dodaje da će Rusija biti snažnija ako oslobodi svoj ljudski potencijal:

"Ključno je to da je Rusija zemlja ogromnih ljudskih i prirodnih resursa. Mislim da su na neki način ljudski resursi u Rusiji čak važniji od prirodnih. Ali, da bi se oni u potpunosti razvili, neophodno je da svaka osoba ima više utjecaja na način na koji se vlada zemljom."

Američko Državno tajništvo opetovano naglašava da želi Rusiju koja će biti moćna zemlja i koja će zajedno sa Sjedinjenim Državama raditi na rješavanju globalnih geopolitičkih izazova. Međutim, stručnjaci koji promatraju provođenje vanjske politike, slažu se da će u godini koja dolazi biti vrlo teško raditi s Rusijom. Inače, I Amerika i Rusija dobivaju nove vlade u 2009. godini.

XS
SM
MD
LG