Linkovi

Savezna vlada pomogla u sklapanju sporazuma kojem je cilj izbjeći val ovrha zbog neplaćanja hipotekarnih zajmova


Savezna vlada će, kako se očekuje, danas objaviti sklapanje sporazuma između predstavnika banaka i firmi koje izdaju zajmove za kupnju kuća i stanova.

Cilj sporazuma je ublažiti učinke krize koja je nastala jer stotine tisuća američkih obitelji slabijeg kreditnog rejtinga nisu u stanju otplaćivati svoje stambene zajmove.

Prema sporazumu, za sljedećih pet godina zamrznula bi se kamatna stopa na hipotekarne zajmove – koja u ovim slučajajevima raste svakom godinom kako se kredit otplaćuje.

Vlada, banke i tržište nekretnina općenito, nadaju se da će se time izbjeći val bankrota i ovrha. U posljednjih 5 do 6 godina, financijski je sektor izdavao stambene zajmove i ljudima koji su imali slab kreditni rejting – s početnim vrlo niskim kamatama, koje su nakon izvjesnog vremena počinjale rasti u tolikoj mjeri da zajmoprimci nisu bili u stanju otplaćivati svoj zajam.

Očekuje se da će novim sporazumom, svakih mjesec dana, biti obuhvaćeno oko 100 tisuća takvih zajmova – te da će njihove kamate biti zamrznute, sljedećih nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG